4 / 5

Urmeaza o noua criza: cea a finantelor publice?

Andrei Radulescu sustine ca asistam la declansarea unei noi crize pe mapamond: criza finantelor publice. Practic, aceasta criza are la baza aspecte structurale (costul programelor de bunastare din statele dezvoltate pe parcursul ultimelor decenii), dar si ciclice (cea mai severa criza economico-financiara de la finele Celui de-al Doilea Razboi Mondial a determinat cresterea cheltuielilor bugetare si reducerea veniturilor bugetare).

Daca in 2008 statele au intervenit pentru a salva in ultima instanta sectorul financiar-bancar de pe mapamond, ramane de vazut in ce masura sectorul privat va dori/putea sa sustina (pana la ce punct si in ce conditii) sectorul public.

“Oricum, criza finantelor publice ar putea avea un impact mai puternic asupra evolutiei economiei mondiale, dat fiind ca am putea asista la o serie de default-uri ale statelor. Mai mult, in cazul concret al Zonei Euro, se pune problema sustenabilitatii regiunii”.

Inainte de a se pune problema succesului masurilor care vor fi adoptate in cazul tarilor aflate in situatie critica se ridica aspectul credibilitatii planurilor de redresare a finantelor publice (de consolidare bugetara).

In opinia analistului Target Capital, va fi extrem de dificil (in lipsa independentei politicii monetare si a cursului de schimb) sa se ajusteze finantele publice din tarile zonei Euro.

“Ar insemna o perioada prelungita de austeritate (reducere de cheltuieli bugetare, cresteri de taxe) dificil de implementat mai ales in statele europene, in care populatia a fost obisnuita dupa al Doilea Razboi Mondial la indexari salariale anuale in functie de evolutia inflatiei si a productivitatii. Mai mult, nu stiu in ce masura nu am asistat la o iesire masiva de capitaluri din aceste tari, fapt care dificulteaza si mai mult procesul de ajustare”, a explicat acesta.

Mai mult, situatia finantelor publice din tarile Europei de Sud reprezinta practic semnalul problemelor cu care se confrunta in principal tarile dezvoltate (daca ne uitam la previziunile recent elaborate ale Fondului Monetar International o sa observam ca raportul datorie publica/PIB ar putea creste pana la 100% din PIB in 2014 la nivelul acestui grup de tari).

“Astfel, nu este exclus ca impactul la nivelul sistemul financiar international sa fie mai puternic decat cel cauzat de colapsul Lehman Brothers”, a mai spus Radulescu.

Ce se intampla cu adevarat in Grecia si la ce ne putem astepta


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri