1 / 4

Evolutia de la listare

Prima zi de tranzactionare a titlurilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe propria piata a adus titlurilor o scadere de 20%, insa lichiditatea atrasa a fost cea mai mare din piata. In prima zi actiunile au debutat la un pret de 30,7 lei si au inchis la cotatia de 24,5%.

De la inchiderea primei zile, actiunile BVB au crescut cu aproape 9 procente, pretul din sedinta de ieri fiind de 26,6 lei/actiune.

La aceasta cotatie, Bursa are un PER (Rata pret/castig pe actiune) de 24,51, un P/BV (Rata pret/ valoare contabila pe actiune) de 2,26, un indice P/S (Rata pret/vanzari pe actiune) de 8,7 si o capitalizare de 204, 13 milioane lei.

De asemenea, indicatorul EPS (earnings per share – profit net pe actiuni) este de 1, 09, iar randamentul dividendelor (DIVY)de 3,85.

Luand ca esantion un numar de 17 burse listate, mediile multiplilor de tranzactionare P/E, P/B si P/S la inceputul lunii iunie erau de 18,47, 4,17 si 7,26, conform unui raport al Intercapital Invest, realizat inainte de listarea BVB. Astel, media marjei nete a profitului inregistrata de BVB la finalul anului 2009 este usor mai ridicata fata de media celorlalte burse listate.

In ziua listarii, pe titlurile Bursei s-au realizat 1.550 de tranzactii cu 382.205 de actiuni, ceea ce reprezinta circa 5% din capitalul social al companiei. Lichiditatea atrasa a fost de 9,91 milioane lei (2,35 mil. euro), cel mai mare rulaj realizat in piata in cursul sedintei de tranzactionare din 8 iunie.

Ulterior, evolutia titlurilor s-a mai stabilizat si s-au aliniat la parametrii dati de piata de capital in ansamblu.

“Cred ca la ora actuala cotatia se afla in parametrii dati de piata de capital in ansambul. Numai in conditiile unui optimism in piata analizele fundamentale pot determina propulsarea cotatiei”, crede Adrian Barbulescu, analist la firma de brokeraj Prime Transaction.

In cele trei saptamani de la listare, au fost tranzactionate in total 717.888 actiuni BVB, reprezentand 9,53% din capitalul social, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 18,7 milioane lei, intr-un numar de 4,254 tranzactii. Astfel, valoarea medie pe tranzactie a fost de 4.406 lei in cele 15 zile.

Astfel, chiar daca in primele zile de tranzactionare s-au inregistrat schimburi importante de pachete pe titlurile bursei, daca lichiditatea pietei va ramane redusa in aceasta vara si actiunile BVB vor evolua in consecinta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri