3 / 5

Caz unic in Romania

Piata de capital romaneasca s-a confruntat cu mai multe cazuri de manipulare, de-a lungul timpului, insa particularitatea acestuia este ca sunt implicate institutii financiare.

Un caz de acest gen a mai fost in 2005, cand omul de afaceri Dinu Patriciu era acuzat ca a folosit informatii privilegiate in tranzactii bursiere cu actiuni Rompetrol. Acestea au fost aduse in vederea procurorilor din mai 2004 de catre Serviciul Roman de Informatii. Dosarul a fost initial la Parchetul National Anticoruptie, ajungand ulterior la Directia de Investigare si Combatere a Crimei Organizate.

In informarile provenind de la Serviciile Secrete se mai arata ca presedintele Rompetrol din acea vreme avea un plan de tranzactionare pe piata a unor pachete de actiuni de pana la 10% din capitalul companiei, lansand ordine de vanzare sau cumparare la preturi prestabilite intre acesta si alte persoane din cercul sau de relatii.

Cea mai mare amenda din istorie data unui investitor persoana fizica a fost in 2007, cand CNVM l-a amendat cu peste 250 de mii de euro pe Adrian Andrici, pentru manipularea cotatiilor Petrom si Rompetrol, in sedinta din 31 martie 2006.

Reglementarea actuala data de Legea nr.297/2004 considera drept fapte de manipulare a pietei de capital:

a) tranzactiile sau ordinele de tranzactionare:


1. care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare;
2. care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial;

b) tranzactiile sau ordinele de tranzactionare care presupun procedee fictive sau orice alta forma de inselaciune;


c) diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea sa dea semnale false sau care induc in eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor si stirilor false sau care induc in eroare, in conditiile in care persoana care a diseminat informatia stia sau trebuia sa stie ca informatia este falsa sau induce in eroare. Referitor la jurnalisti, in exercitarea profesiunii lor, diseminarea informatiilor va fi luata in considerare tinandu-se cont de regulile care reglementeaza activitatea acestora, exceptie facand persoanele care utilizeaza aceste informatii in scopul obtinerii, directe sau indirecte, de avantaje sau profituri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri