4 / 5

Interpretari legale ale manipularii pietei de capital

In Statele Unite ale Americii, astfel de cazuri sunt destul de frecvente, ajungand in tribunale cateva exemple pe an.

“Simpla acuzatie nu este intotdeauna dovedita, mai ales ca uneori este mai greu de facut conexiuni intre cumparatori si vanzatori. Insa, atunci cand relatiile sunt de rudenie sau destul de evidente, poate fi mai usor de acuzat”, a explicat Tony Romani.

Conform definitiei postate pe site-ul NYSE, manipularea pietei de capital este „o operatiune ilegala constand in cumpararea sau vanzarea de instrumente financiare cu scopul de a crea o falsa sau gresita aparenta a unei tranzactionari active sau cu scopul de a creste sau scadea pretul instrumentelor financiare pentru a determina pe ceilalti investitori sa vanda sau sa cumpere instrumentele financiare respective.”

Astfel, in viziunea celei mai mari burse, o operatiune pe piata de capital poate fi considerata manipulare daca detine un cumul de trasaturi, explica specialistii casei de avocatura Dutescu si Asociatii.

Astfel, pentru ca a considera manipulare, trebuie sa existe operatiuni de vanzare/cumparare de instrumente financiare, efectuate pentru a crea o falsa aparenta a unei tranzactionari active sau pentru a creste/scadea in mod artificial pretul, in sensul influentarii si celorlalti participantii la piata.

Astfel, pe site-ul casei de avocatura specializata in piata de capital, se prezinta doua concluzii importante referitoare la caracterizarea unor operatiuni drept acte de manipulare a pietei de capital:

- este necesar sa existe elementul intentional al manipulatorului cu privire la inducerea in eroare a celorlalti investitori. Operatiunile de vanzare sau cumparare terbuie sa fie efectuate „in scopul” crearii unei false sau gresite aparente cu privire la lichiditatea pietei pentru respectivele instrumente financiare sau cu privire la pretul acestora. Daca respectivele acte de vanzare sau cumparare nu se efectueaza in scopul crearii unei false aparente se deduce per a contrario ca nu ne aflam in prezenta unor operatiuni de manipulare a pietei de capital.

- lichiditatea sau pretul instrumentelor financiare asupra carora s-a efectuat operatiunea de manipulare trebuie sa fie aparenta, adica sa nu fie reala.

„In situatia in care lichiditatea respectivelor instrumente financiare se mentine la acelasi nivel dupa ce a incetat operatiunea de manipulare sau pretul acestor instrumente pastreaza trendul pe care il avea in momentul efectuarii tranzactiilor suspectate a fi manipulative, desigur ca nu suntem in prezenta unor operatiuni de manipulare a pietei de capital”, se mai arata pe site-ul avocatilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri