1 / 5

Considerente legale si de reglementare

Sistemul OTC aprobat de Consiliul de Administratie al Depozitarului Central vizeaza managementul riscului privind conturile globale si activitatea de market-maker.

Tranzactiile OTC sunt negociate direct intre cumparator si vanzator, fara insa ca pretul sa fie public, iar transferul de proprietate se realizeaza direct prin intermediul Depozitarului Central.

Bogdan Chetreanu (foto), comisar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a enumerat ca avantaje importante ale pietei OTC cresterea concurentei, scaderea costurilor de tranzactionare, posibilitatea de a raspunde nevoilor investitorilor, crearea de noi linii de business pentru firmele de brokeraj.

Printre cele mai importante dezavantaje se numara fragmentarea lichiditatii, a informatiilor pre si post tranzactionare sau cresterea costurilor de obtinere a informatiilor.

Legislatia in vigoare prevede ca intermediarul va lua in considerare comisioanele si costurile, fara sa puna comisioane discriminatoare unei anumite piete.

Intermediarul trebuie sa faca public volumul, pretul si momentul efectuarii tranzactiei OTC, in cazul emitentilor admisi pe o piata reglementata. Raportarea catre CNVM trebuie sa se faca cat mai curand posibil, nu mai tarziu de sfarsitul urmatoarei zile lucratoare, a mai explicat Chetreanu.

Narcisa Oprea, partener al casei de avocatura Schoenherr a explicat faptul ca regulile Mifid privind tranzactionarea OTC se impart in doua mari categorii: obligatia de a cere acordul clientilor pentru a face tranzactii OTC si transparenta post tranzactionare.

Aceste reguli europene sunt translatate de atare in regulementele CNVM.

“Avem regulamente europene, nationale, dar realitatea la care ele se refera nu exista? Viziunea europeana nu se refera doar la traducerea regulilor, ci si la uniformizarea realitatii. Racordarea la regulile europene inseamna sa avem si aceste tranzactii OTC. Ne punem problema ca aceeasi marfa, vanduta pana acum doar pe bursa, ar putea sa se vanda si pe alta piata. Este o provocare pentru toti. Vorbim de o descentralizare a tranzactiilor”, a explicat avocatul.

OTC-ul Depozitarului Central: Mecanism util sau lovitura pentru Bursa?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri