1 / 5

Solutiile problemelor pietei de capital

Discutiile despre cat de slab dezvoltata este piata de capital romaneasca si ce dificultati intampina in procesul de maturizare sunt tot mai la moda in ultima perioada.

Pe cat de usor este sa identificam probleme, pe atat de greu este sa le gasim si solutii. Si chiar daca activitatea in “a arata cu degetul” si a gasi vinovati este frecventa in aceasta piata, tocmai persistenta acestor probleme demonstreaza ca nu exista inca forta necesara de a genera si solutii viabile.

Acestea exista, si daca din inteligenta proprie nu se dezvolta, macar exemplul de succes al altor tari ar trebui sa ne inspire, crede Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

“Exista solutii pe care altii le-au implementat cu succes in pietele de origine si ma refer in primul rand la pietele dezvoltate, care au reusit sa isi construiasca in zeci, sute de ani, sisteme ce functioneaza incredibil de bine. Pe de alta parte, avem si exemplele unor tari care au pornit incursiunea in capitalism in acelasi timp cu Romania si in care vedem diferente notabile in termeni de calitate a pietei de capital”, a declarat Chisu, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Exemplul Poloniei este suficient de elocvent. Printr-o dezvoltare gandita a pietei, cu implicarea tuturor institututiilor, Bursa din Varsovia a reusit sa devina un pol de interes in Europa Centrala si de Est.

Mihai Chisu spune ca nu este greu sa dezvolti piata de capital, daca pleci de la premise logice: oricine isi doreste calitate de la o afacere si pentru asta trebuie luate demersuri in acest sens.

Un aspect important care ar ajuta piata de capital in procesul de dezvoltare este alinierea din punct de vedere tehnic si logistic la practicile investitionale internationale, pentru a deschide drumul investitorilor importanti, ce au cunostinte, forta financiara si un grad puternic de penetrare.

“Maniera noastra de lucru este una arhaica, nu avem short-selling, nu exista conturi globale. Practic, nu permitem accesul marilor institutii pe bursa, din motive pur tehnice. Nu as vrea sa apelez la scenarii pe care nu le pot proba, dar ma gandesc ca exista anumite interese si unii oameni vor sa stie neaparat cine se afla in spatele fiecarui cont, a fiecarei tranzactii. Daca nu depasim acest obstacol, nu vom beneficia de investitorii straini, care nu vor accepta sa lucreze intr-un sistem greoi si complicat”, a mai spus Chisu.

Mai mult, un short-selling functional nu numai ca ar avea avantaje evidente in perioadele de scadere, dar ar ajuta si la crearea unor instrumente financiare complexe, care sa aiba la baza actiuni romanesti.

“Daca eu intuiesc o depreciere la BVB, nu pot fi decat un simplu spectator. Stau, astept 6 luni, un an sau doi, pana cand piata va ajunge la acele nivele tentante pentru a cumpara. Dar nu pot beneficia deloc din miscarea ampla de scadere”, explica brokerul.

Sursa foto: Arhiva personala Mihai Chisu


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri