1 / 4

Intercapital estimeaza VUAN-ul mai mare decat CNVM

Raportul de analiza are la baza evaluarea fiecarei companii din portofoliul Fondului Proprietatea, prin diferite metode - multipli sectoriali prin comparatie cu cei inregistrati pe alte piete de capital si discounted cash flow pentru cele mai mari participatii ale fondului.

Valoarea unitara a activului net (VUAN) estimata de Intercapital este de 1,1874 lei/actiune, in comparatie cu 1,1541 lei/actiune VUAN calculat pe baza reglementarilor CNVM.

“In ultima perioada au avut loc mai multe evenimente importante in viata FP care ridica evaluarea acestuia in comparatie cu pretul OTC. Pretul tinta estimat pentru o actiune FP are in vedere atat perceptia investitorilor pentru fondurile listate local, cat si paritatea la care sunt tranzactionate alte fonduri pe piete externe. Asadar, am luat un nivel mediu de discount la care sunt in prezent tranzactionate cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) la BVB, de 55%, si un raport mediu de 1,00 pret/VUAN pentru fondurile listate pe piete de capital straine. Nivelul utilizat de noi pentru discountul fata de VUAN al unei actiuni FP este de 30%”, a explicat Andreea Gheorghe, director department analiza si autoarea raportului.

Managementul performant realizat de Franklin Templeton, cresterea transparentei companiilor din portofoliu, participatiile importante ca valorea si detinere, sunt argument ca FP sa se tranzactioneze la un discount mai mic decat cel de care beneficiaza Societatile de Investitii Financiare.

“Fondul Proprietatea intruneste astfel multe din conditiile de atractivitate pe care le cauta un investitor institutional nerezident atunci cand investeste pe o piata emergenta (conditii cautate si de investitori institutionali locali importanti, precum fondurile private de ensii). Sectorul energetic si al utilitatilor nu este suficient de bine reprezentat la cota Bursei de Valori Bucuresti, iar Fondul Proprietatea asigura o diversificare foarte buna pentru investitorii mari”, se mai arata in raportul de analiza.

In acelasi timp, exista si argument negative pentru care analistii Intercapital estimeaza un nivel de discount mai ridicat comparativ cu cel la care sunt tranzactionate fondurile listatate pe pietele externe.

Astfel, chiar daca exista o transparenta mult mai mare vis-a-vis de companiile din portofoliu, cea mai mare pondere in activ o au companiile nelistate, acestea neputand fi evaluate in timp real precum companiile listate.

In plus, un alt aspect negativ este faptul ca fondul are o expunere cumulata mare, de 50% din portofoliu, pe doar trei companii din portofoliu (Petrom, Hidroelectrica si Romgaz), tin timp ce emitentii tranzactionati pe piata de capital din Romania inregistreaza evaluari mult reduse in comparatie cu cei de pe alte piete importante din regiune.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri