3 / 4

Metoda de evaluare

Specialistii Intercapital Invest au explicat ca fiecare companie din portofoliul FP a fost analizata pe baza de multipli, folosind ultimele raportari financiare disponibile.

Datele finale au fost ajustate in functie de criterii specific: companiile in reorganizare sau in faliment au fost luate in calcul la valoarea 0; companiile nelistate in care fondul are detineri mai mici de 10% (exceptie facand Nuclearelectrica) au fost luate in calcul la valoarea 0; valoarea totala a portofoliului de actiuni nelistate a fost ajustata cu un factor de 0,9 pentru a reflecta transparenta mai redusa in legatura cu activitatea acestora.

Cele mai mari detineri din portofoliu, Petrom, Hidroelectrica si Romgaz, au fost evaluate separat atat printr -o evaluare relativa, cat si prin una absoluta.

Multiplii pentru evaluarea celorlalte companii din portofoliu au fost estimati pe baza mediilor inregistrate de companii similare listate pe burse din Europa de Est.

Pe baza evaluarilor realizate, cea mai mare expunere a fondului este pe sectorul utilitati, si anume de 48%, urmatorul sector dupa importanta fiind cel de petrol si gaze, ce ocupa o pondere de 39,93% in portofoliul de actiuni.

“Valoarea unitara a activului net (VUAN) al FP la ultima raportare din noiembrie 2010 conform reglementarilor CNVM era de 1,1541 lei/ actiune, fata de un VUAN estimat de noi in raport de 1,1874 lei/ actiune. Valoarea pretului tinta estimat de noi pentru o actiune FP a fost calculata prin aplicarea unui discount de 30% fata de VUAN estimat, acesta fiind calculat tinand cont de o medie dintre valoarea la care sunt tranzactionate in acest moment alte fonduri listate pe piete externe (in medie la paritate 1,00, cu range cuprins intre +/- 0%) si media discountului la care sunt tranzactionate in acest moment cele cinci Societati de Investitii Financiare (0,45)”, se mai arata in raport.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri