1 / 4

Primele semne ale crizei: cresterea preturilor si dezinteresul bancilor

Primele semne ale crizei pe care Michael Lloyd (foto) le-a simtit in piata locala au fost cele care anuntau o iminenta corectie, precum cresterea rapida a pretului terenurilor si a celor din sectorul rezidential, care depasisera cu mult nivelul pe care un cumparator il putea plati.

“Preturile au crescut cu sute de procente in doar cativa ani si acest lucru era imposibil sa mai dureze, neavand o baza rationala”, ne-a explicat Lloyd, adaugand ca sectorul bancar a devenit de departe foarte liberal si dezinteresat de modul in care proiectele si activele clientilor erau evaluate, bancile fiind prea grabite sa isi asigure o cota de piata cat mai mare.

“Cel mai vizibil semn al crizei a fost ca, dintr-o data, orice om de afaceri parea sa devina un dezvoltator, chiar daca nu avea deloc calificare sau experienta in piata imobiliara”, a declarat Lloyd.

In ceea ce priveste efectele crizei in piata locala, Michael Lloyd spune ca primul impact va fi retragerea facilitatilor de creditare, ceea ce inseamna ca putine proiecte vor fi construite, intrucat dezvoltatorii nu vor avea alta solutie pentru a-si acoperi datoriile. In al doilea rand, vor fi afectate companiile si abilitatile lor pentru schimburile comerciale, ceea ce ar putea duce la o scadere a increderii consumatorilor si chiar la pierderi de slujbe.

“Toate acestea vor afecta cererea pentru spatii si, implicit, sansele dezvoltatorilor de a-si lansa proiectele. Aceste conditii de «bear market» (n.r.: piata determinata de scaderea preturilor) vor ramane pentru cel putin 12-18 luni”, ne-a mai spus Michael Lloyd.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri