2 / 5

Modelul din Polonia

Si in Polonia a fost lansat un program similar cu Prima Casa, numit “The family on its own” (Rodzina na swoim), in cadrul caruia guvernul plateste 50% din ratele creditului ipotecar, in primii opt ani, in cazul tinerilor casatoriti (sau al unei persoane singure, cu un copil in custodie), aflati la cumpararea primului apartament.

Exista anumite limite in ceea ce priveste suprafata apartamentului si pretul maxim pe metru patrat, principala problema fiind ca pretul impus pe mp era foarte mic, astfel incat foarte putine apartamente se incadreaza.

“Ideea de baza a celor doua programe este aproximativ aceeasi, cu deosebirea ca regulile impuse de guvernul din Polonia par mai flexibile, iar pentru acest program se pot califica mai multi oameni”, ne-a declarat Karol Dzieciol (foto), Senior Consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Reas, din Polonia.

Specialistul Reas scria inca din luna mai un articol in care vorbea despre lipsurile programului din Polonia, aplicat incepand cu 1 ianuarie 2007.

“Chiar si dupa doi ani de functionare, programul nu a dat rezultate foarte bune. Cel mai important factor este ca pretul pe metru patrat construit nu a evoluat in acelasi ritm cu piata rezidentiala, iar la sfarsitul anului 2008, doar 10.000 de familii au indeplinit conditiile pentru un imprumut, iar volumul total al creditelor ipotecare acordate a fost de 383 milioane de dolari”, explica Karol Dzieciol.

Ca rezultat al criteriilor dificile de indeplinit, circa 90% din contracte au fost pentru apartamente situate la periferiile oraselor. Astfel, desi programul a fost un motor de crestere pentru reluarea tranzactiilor din piata rezidentiala, apartamentele tranzactionate au fost, din cauza pretului prea mic impus pe metru patrat, situate in zone limitrofe.

“Diferentele dintre pretul pe mp al apartamentelor noi si indexul impus de guvern au avut implicatii serioase in dezvoltarea pietei, astfel incat, desi erau foarte multi cei care indeplineau crieriile necesare, din cauza preturilor prea mari s-au reorientat catre apartamente mai vechi sau in zone marginase”, a mai spus consultantul Reas.

De aceea, este de asteptat ca tot mai multi dezvoltatori vor incerca sa isi reduca preturile astfel incat apartamentele lor sa se incadreze in acest program, iar scaderea preturilor va creste atat cererea, cat si numarul tranzactiilor din piata. Pe de alta parte, exista riscul ca tot mai multe proiecte rezidentiale noi, in curs de constructie, sa se adreseze acelor clienti care isi cumpara prima lor locuinta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri