4 / 5

Modelul din Romania

La nivel local, beneficiarii programului Prima Casa sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta (nr.: 4 iunie 2009) nu detin in proprietate o locuinta, in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar.

Potentialii cumparatori trebuie sa dea de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, iar daca pretul locuintei este mai mare - un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie.

Persoanele care vor lua imprumuturi prin programul Prima Casa vor plati, in medie, cu 42-49% mai putin pe dobanzi decat platesc in conditiile actuale de creditare, potrivit celei mai recente declaratii a ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Pe data de data de 28 mai, Guvernul a anuntat ca persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale.

In plus, cei care vor cumpara o locuinta prin acest program, nu au voie sa o vanda in urmatorii cinci ani. Locuinta cumparata prin Prima Casa trebuie sa fie finalizata, sa se afle pe teritoriul Romaniei, sa fie inscrisa in cartea funciara si "libera de sarcini".



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri