2 / 4

Mall-urile de pe hartie vor fi reconfigurate complet

Pe langa proiectul din Arad, compania de consultanta imobiliara mai lucreaza si pentru centrul comercial pe care Atrium Centers intentioneaza sa-l dezvolte in Satu-Mare. „Probabil ca acest proiect va fi revigorat dupa o perioada de la deschiderea mall-ului de la Arad. Speram ca momentul sa coincida si cu o relaxare a finantarii. Cei de la RED au obtinut finantare pentru doua dintre Cadrane (n.r: umbrela sub care Red dezvolta proiecte de mici dimensiuni) si chiar daca sunt valori scazute, este un semnal bun pentru piata”, a explicat Aura Voiculescu (foto).

In prezent, procentul de inchiriere cerut de banci pentru a finanta un centru comercial ajunge la 50-60%. Acest lucru i-ar putea determina pe multi dintre dezvoltatorii care nu au inceput lucrarile de constructie sa isi redimensioneze proiectele, o alta varianta fiind reconfigurarea completa.

„Cei mai multi dintre dezvoltatorii care au proiecte inactive iau in calcul fie o redimensionare, fie o regandire totala a conceptului comercial. O reconfigurare des intalnita este cea a unui mall in parc de retail, in cazul in care terenul este suficient de mare”, a declarat consultantul DTZ Echinox.

Astfel de proiecte au fost anuntate si pe piata din Bucuresti, unde Voiculescu apreciaza ca inca exista zone dense care nu sunt acoperite de centre comerciale, iar parcurile de retail reprezinta o modalitate mai putin costisitoare.

Compania DTZ Echinox este si agentul exclusiv de inchiriere al dezvoltatorului israelian Plaza Centers, cunoscut pe piata locala in special pentru proiectul Casa Radio. Pentru una dintre locatiile detinute de Plaza Centers, consultantul imobiliar lucreaza la o reconfigurare totala a proiectului, astfel incat, din centru comercial, cum era gandit initial, sa devina un parc de retail.

In ceea ce priveste Casa Radio sau Dambovita Center, cum este denumit proiectul israelienilor, Aura Voiculescu spune ca interesul retailerilor este crescut, chiar daca zona pare aglomerata, iar atunci cand constructia va reporni, Casa Radio va fi optiunea numarul unu pentru multe branduri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri