1 / 6

Demisia premierului a fost exclusa

Premierul grec Giorgios Papandreou a subliniat ca miza pentru Grecia este de a "pune in aplicare" planul european anticriza din 27 octombrie, in caz contrar existand riscul unei "iesiri din euro", si a considerat "catastrofala" organizarea unor eventuale alegeri anticipate, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Respingerea (planului) in cadrul unui referendum, organizarea de alegeri sau absenta majoritatii in favoarea planului inseamna iesirea din zona euro", a avertizat Papandreou, care si-a inceput discursul in fata grupului sau parlamentar in jurul orei locale 17.50 (17.50 ora Romaniei).

"Acest grup parlamentar si acest Guvern au nevoie de stabilitate pentru a conduce tara catre ziua de maine", a adaugat el, confirmand ca nu intentioneaza sa demisioneze pentru moment in pofida frondei ministrilor si a deputatilor.

Papandreou a declarat totusi ca va discuta cu opozitia de dreapta, care a promis sa voteze in favoarea planului european dar care a cerut abandonarea proiectului de referendum si formarea unui Guvern de "tranzitie" inaintea alegerilor anticipate.

Dar in timp ce reuniunea continua, ministrul de Finante si numarul doi in Guvern si in randul majoritatii, Evangelos Venizelos, i-a cerut imediat sa anunte "renuntarea oficiala" la proiectul sau de referendum, aflat la originea crizei care afecteaza tara si toata zona euro.

Premierul Greciei, Georges Papandreou, a exclus posibilitatea de a demisiona, dupa ce BBC anuntase ca premierul urma sa isi dea demisia.

Giorgios Papandreou, s-a declarat dispus sa retraga proiectul de referendum privind euro,
care a generat panica in Grecia si in zona euro, pentru a garanta planul de salvare european pentru aceasta tara, se arata intr-un comunicat al serviciilor sale, relateaza AFP.

"Chiar daca nu vom recurge la un referendum, care nu a fost niciodata un scop in sine (...), salut pozitia partidului de opozitie de dreapta", care s-a declarat pregatit sa ratifice in Parlament acordul zonei euro din 27 octombrie, a declarat Papandreou in cadrul consiliului de ministri, potrivit acestui comunicat.

Vezi in slide-urile urmatoare ce declaratii s-au mai facut pe acest subiect.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri