2 / 7

IBM - Un veteran al crizelor

Marea criza economica sau Marea depresiune a fost o perioada caracterizata printr-o scadere dramatica a activitatii economice mondiale, iar primele semne ale crizei s-au manifestat inca din anul 1928.

Insa, trei start-up-uri – Tabulating Machine Company, International Time Recording Company si Computing Scale Corporation - au dezvoltat tehnologii care in timpul perioadei de 23 de ani au cunoscut o cerere ridicata in ciuda economiei dure.

De exemplu, un ceas de inregistrare a orelor de munca a muncitorilor a fost necesar dupa ce productia industriala de la sfarsit de secol a crescut. De asemenea, o masinarie de tabelare a fost vitala in timpul valului de imigranti, pentru a inregistra populatia extinsa.

Aceste trei companii au fuzionat in 1911 in Computing-Tabulating-Recording Company, care mai tarziu si-a schimbat numele in IBM.

Daca este adevarat ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic, IBM a intrat in aceasta recesiune bine fortificata: Marele Albastru (Big Blue), cum este supranumita compania americana, ramane un veteran al experientelor dramatice.

IBM a avut un succes enorm in anii 60’ determinat de actiunea anti-trust intentata de Departamentul American de Justitie. Rezultatul din urma acestui conflict a reprezentat instrumentul de crestere in urmatorii 10 ani si a reconfigurat radical operatiunile companiei IBM. Compania s-a confruntat cu o scadere la inceputul anilor 90, dupa ce afacerea principala de hardware si calcul s-a contractat. Sub conducerea lui Lou Gerstner, IBM a revizuit modelul de afacere, mutand accentul de la produse la servicii.

Desi consumatorii cheltuiesc mai putin pentru tehnologie in economia curenta, IBM a raportat recent un trimestru puternic din punct de vedere al profitului, care se datoreaza cererii crescute pentru serviciile de outsourcing. Anul trecut compania a avut un venit record de 103,6 miliarde dolari. Cu toate acestea, mii de concedieri au fost raportate in unitatile de vanzari si software ale companiei IBM.

IBM este prezenta pe piata din Romania, iar in 2008 a inaugurat Laboratorul de Dezvoltare Software bazat pe tehnologia IBM Rational din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), dupa inaugurarea Centrului de Competenta Linux si a Centrelor E-Government si E-Business de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri