6 / 7

FedEx

Antreprenorul Frederick W. Smith a indentificat o nevoie presanta a companiilor: ca documentele importante sa ajunga la destinatie in cel mult doua zile. In iunie 1971, el e infiintat o companie numita Federal Express, iar operatiunile le-a inceput in 1973 pe Aeroportul International din Memphis. In prima noapte de lucru, FedEx a transportat 186 de pachete catre 25 de orase americane.

Insa nu toate au mers bine pe plan international, la cateva luni, mai multe state arabe au pus embargo pentru exporturile de petrol catre Statele Unite. In timp ce aceste vesti puteau fi dezastruoase pentru o companie care se baza pe transport care foloseste petrolul, Federal Express a ramas stabila si a devenit profitabila in iulie 1975, cand pretul petrolului s-a echilibrat.

Anul 2008 a semanat cu un deja-vu pentru companie, dupa ce pretul ridicat al petrolului a afectat costurile operationale. Dar cand preturile si-au revenit, FedEx s-a confruntat cu o noua problema: economia instabila care a redus cererea pentru transportul prompt. Media volumelor de pachete pentru transportul zilnic a scazut cu 2% de la an la an pentru trimestrul incheiat la 30 noiembrie.

FedEx a avertizat ca se confrunta cu unele dintre cele mai rele conditii economice in istoria de 35 de ani a companiei, iar CEO Frederick Smith a anuntat reducerea salariilor cu 20% pentru anul 2009 ca parte a unui plan de reducere a costurilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri