2 / 4

Lider versus Manager

Diferenta intre un lider si un manager este ca orice persoana poate sa ajunga lider, dar nu oricine are capacitatea de a fi manager si de a conduce o echipa. Un manager este un antrenor, iar pentru a fi in aceasta postura ai nevoie de abilitati speciale, sustine Bagnola. Pentru a fi lider, in schimb, e nevoie ca cineva sa te asculte, sa te urmeze si sa aiba incredere in ideile tale. "Oricine poate sa faca asta", adauga el.

Din punctul sau de vedere, notiunea de lider implica crearea unei legaturi intre oameni, pe cand cea de manager se refera la pozitie.

"Oamenii au potentialul de a fi lideri din orice pozitie de conducere din care se afla, insa un manager, indiferent de pozitia sa, poate sa nu aiba abilitatile necesare de a construi relatii intre oameni si, implicit, de a fi un bun conducator", explica Jim Bagnola.

Cand era copil, Bagnola isi dorea sa devina preot si, pentru a-si indeplini visul, a stat timp de un an de zile intr-o manastire. Insa, pentru ca dorea sa-si intemeieze o familie, iar religia in care s-a nascut (catolica) nu ii permitea acest lucru, a renuntat. La modul nerealist, acesta si-a dorit, licean fiind, sa fie un cunoscut atlet.

Astazi, este expert in Leadership, Stress Management, Customer Service, Coaching Skills si Change Management si nu poate spune ca se simte mai apropiat de un domeniu decat de altul. Legatura dintre minte si corp este, in opinia sa, cel mai important lucru – "iti poate influenta succesul, iti poate determina fericirea. De exemplu, daca corpul tau se simte obosit, atunci mintea ta nu va mai functiona cum trebuie", crede Bagnola.

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva pentru a putea fi numit lider? "Daca nu esti increzator in ceea ce faci, atunci oamenii carora le-ai expus ideile tale nu te vor urma; in plus, daca nu iti pasa de oamenii care te asculta, acestia nu te vor urma, de asemenea", declara Jim Bagnola.

Potrivit acestuia, un manager de succes este acela care stabileste o relatie cu consumatorul sau bazata pe emotie, pe spiritualitate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri