1 / 6

Sefa Tarom: O companie in mediul privat, mult mai usor de condus

Desi afirma ca pana in prezent nu a discutat nimic concret despre acest proiect cu reprezentantii Guvernului, Ruxandra Brutaru (foto), actualul director general al companiei, sustine vanzarea unui pachet minoritar de actiuni. “Nu este vorba de punerea la vanzare a unui pachet majoritar, ci de doar 15%. Nu pot nega insa ca este mult mai simplu de condus o companie in mediul privat decat la Stat, unde exista anumite rigori legislative pe care concurentii nostri nu le au. Orice companie isi poate exercita un rol mult mai bun in mediul privat”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Ruxandra Brutaru.

Ea explica si motivele pentru care Tarom ar putea scoate pe Bursa un pachet minoritat de actiuni. “Un IPO (n.red.: oferta publica initiala) este de fapt o strangere de lichiditati. Astfel, o eventuala listare la Bursa va asigura companiei Tarom atat un influx de capital, cat si o mai mare transparenta”, a mai spus sefa Tarom, care a adaugat ca avantaj al unei eventuale vanzari si existenta unui management privat.

Pe de alta parte, exista si dezavantaje ale planului propus de Guvernul Boc, in special pentru aeroporturile romanesti. “Nu stiu daca privatizarea este solutia cea mai buna pentru Tarom, avand in vedere ca este o companie nationala si succesul multor aeroporturi din tara se datoreaza si faptului ca Tarom a fost o companie de Stat si a mentiunt acele aeroporturi active. Rolul unei companii nationale este si acela de a ajuta o natiune sa se dezvolte pe orizontala, in timp ce un privat intotdeauna va opera doar pe considerentul profitabilitatii”, explica Brutaru.

In plus, managerul crede ca Tarom nu se afla in niciun caz in situatia unor companii precum Alitalia, Malev sau Austrian Airlines, care aveau pierderi de miliarde de euro. “Chiar daca am terminat ultimii doi ani pe pierderi, Tarom nu se afla in niciun caz intr-o situatie disperata a carei singura solutie sa fie privatizarea”, a adaugat Ruxandra Brutaru.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri