Gastronomia este o parte esențială a oricărei culturi de pe glob. Explorarea bucătăriei unei regiuni sau a unei țări este o modalitate excelentă de a descoperi tradițiile, istoria și valorile acesteia, pentru că multe preparate pot spune o poveste, fie că este vorba despre tehnici de gătit transmise din generație în generație sau despre ingrediente locale folosite de secole.

Turismul gastronomic a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai popular, fiind mai mult decât o simplă căutare a unor plăceri culinare unice. Dacă te consideri un gurmand și te pasionează călătoriile, descoperă în cele ce urmează trei destinații turistice europene pe care le poți explora în această vară.

De ce să faci turism gastronomic?

În mod evident, dacă îți place mâncarea bună, ești gurmand sau iubitor de experiențe culinare noi, poți opta pentru destinații turistice unde aromele locale sunt în centrul atenției. De asemenea, turismul gastronomic îți permite să intri în contact cu localnicii și să le înțelegi mai bine stilul de viață. Fiecare zonă a lumii are propriile sale produse locale, specialități regionale și tradiții culinare, fie că guști brânzeturi în Alpii francezi, fructe de mare proaspete pe coasta mediteraneană sau paste “cacio e pepe” în timpul unui city break la Roma. Apoi, poți să-ți extinzi orizonturile culinare și să ieși din zona de confort prin degustarea unor preparate exotice și ingrediente necunoscute. Nu în ultimul rând, făcând turism gastronomic, poți să contribui la dezvoltarea economică a unor comunități locale, precum și la păstrarea unor tradiții culinare vechi.

Iată mai jos unde poți merge într-un tur gastronomic anul acesta:

Creta, Grecia

Chiar dacă preferi să te cazezi la hoteluri in Grecia all inclusive, asta nu înseamnă că nu poți explora regiunea aleasă și, implicit, gastronomia locală. Un paradis pentru iubitorii de mâncare bună, Creta este considerată unul dintre locurile emblematice ale bucătăriei mediteraneene. Creta este unul dintre marii producători de ulei de măsline din Grecia, dar și de fructe și legume, ingrediente care stau la baza preparatelor sale tradiționale, pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase. Bucătăria cretană include rețete relativ simple, dar preparate din ingrediente de cea mai bună calitate, precum tocane din carne gătite lent cu ierburi aromatice, plăcinte delicioase cu brânzeturi diverse, dar și „mezede”, o selecție bogată de aperitive, udate cu „raki”, un rachiu din struguri. Încearcă mielul cu “stamnagathi” (un soi grecesc de cicoare), “gamopilafo”, un pilaf cu mai multe tipuri de carne, servit în mod tradițional la nunțile cretane, precum și “dakos”, felii din pâine uscată specifică insulei, acoperite cu roșii și feta.

Lyon, Franța

Cunoscut drept o capitală mondială a gastronomiei, Lyon este un oraș care nu trebuie ratat de pasionații bucătăriei franceze. Personalități precum Paul Bocuse, cunoscut și ca părintele artei culinare franceze și precursor al mișcării Nouvelle Cuisine, dar și așa-numitele “Mame din Lyon”, bucătăresele care hrăneau, în urmă cu două secole, clasa muncitoare din zonă, au pus orașul pe harta gastronomică a lumii. De la bistrourile tradiționale la cele peste 15 restaurante deținătoare de stele Michelin, Lyon oferă o paletă largă de arome pe care le poți descoperi. Încearcă mezelurile și brânzeturile locale, dar și specialități precum “quenelle”, un fel de găluști din carne sau pește, salata lyonnaise sau melcii cu sos de unt, usturoi și pătrunjel. Deserturile sunt consistente și asezonate din belșug cu zahăr, precum “bugnes”, produse de patiserie ușoare prăjite în ulei. Printre dulciurile locale se numără “coussins de Lyon”, bomboane verzi în formă de pernuțe, dar și delicioasa pralină roz, din migdale acoperite cu zahăr colorat crocant.

Bologna, Italia

Dacă îți place bucătăria italiană, atunci Bologna este destinația ideală pentru tine în această vară. Supranumită "grasa" Italiei, Bologna este renumită pentru preparatele sale locale consistente, de la mezeluri delicioase, precum “mortadella”, un produs a cărui rețetă a fost inventată aici, “salame rosa” și “prosciutto di Parma”, la brânzeturi ca “parmigiano reggiano”. Gustă celebrele “tagliatelle al ragu”, cunoscute la noi ca paste bolognese, și plimbă-te pe străzile vechi ale orașului în căutarea celor mai bune patiserii. Dacă ți se face foame, comandă-ți o “tigella”, un sendviș cu mezeluri, brânză și legume. “Torta di riso”, un fel de budincă din orez, și “zuppa inglese”, o prăjitură din pandișpan însiropat, cu cremă de lapte și de ciocolată, dar și înghețata sunt deserturile pe care trebuie să le încerci neapărat, dacă ai ajuns în Bologna.

Fie că ești gurmand înrăit sau pur și simplu dornic să descoperi noi arome, turismul gastronomic promite să fie o experiență de neuitat. Așa că rezervă-ți o nouă vacanță și lasă-te fermecat de noi delicii culinare.

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri