Castelul Wesselenyi din Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania este scos la vanzare de Artmark Historical Estate pentru un pret de pornire de 1,5 mil. euro.

castelul wesselenyiProprietatea cu peste peste 3.400 mp construiti este in prezent ofertata statului roman in cadrul procedurii de exercitare a dreptului de preemtiune, potrivit datelor de pe site-ul Artmark Historical Estate. Palatul baroc are constructii de secol XVIII si inceput de secol XIX care sunt integrate intr-un fost parc dendrologic, amenajat ca gradina botanica in anii '70.

artmark historical estateCea mai veche constructie din ansamblul de cladiri este curia, care a fost refacuta in 1702 de catre baronul Istvan Wesselenyi si contesa Kata Banffy, fiica lui Gyorgy Banffy I, guvernator al Transilvaniei. Cladirea a mai fost restaurata in 1748 de urmatoarea generatie, Istvan Wesselenyi si Polixenia Daniel, iar inceperea lucrarilor de constructie la cladirea palatului sunt legate, potrivit istoricului de arta Irina Leca, de casatoria baronului Wesselenyi cu Helena Cserei, fiica istoricului Mihaly Cserei si stabilirea familiei pe domeniu in 1778.

castelul wesselenyi"In 1810 lucrarile de constructie si amenajare ale ansamblului erau terminate. In tot acest timp, palatul fusese locul de popas a numerosi artisti, atat pictori si sculptori, cat si actori. Baronul Wesselenyi este considerat printre principalii mecena ai primei trupe de teatru din Transilvania, cei care vor fonda Teatrul Maghiar din Cluj si primul teatru permanent din Budapesta. De altfel, intr-una dintre nisele de pe fatada teatrului din Cluj s-a aflat, intre 1905 si 1919, statuia lui Miklos Wesselenyi. Astazi, statuia se gaseste in curtea din spatele Teatrului Maghiar de Stat. Wesselenyi Miklos este urmat de fiul sau. Aidoma tatalui sau, atat ca nume cat si ca personalitate, acesta pastreaza atmosfera culturala de la palat, invitand aici numerosi oameni politici si scriitori contemporani, adepti ai ideilor revolutionare de la 1848. Important om politic si pasoptist maghiar, a ramas in istorie ca ''luntrasul de pe Dunare'' dupa ce a salvat numerosi oameni in timpul inundatiilor din 1838 din Budapesta. Este deseori amintit pentru faptul ca a luptat pentru drepturile iobagilor si chiar i-a eliberat si improprietarit. Wesselenyi Miklos al II-lea intreprinde diverse lucrari minore la resedinta din Jibou, pastrand in mare parte aspectul original", scrie istoricul de arta Irina Leca, potrivit site-ului Artmark Historical Estate.

castelul wesselenyiPalatul si o parte din constructiile anexe au fost retrocedate mostenitorilor, iar acum sunt la vanzare prin Artmark Historical Estate, divizia de real estate a casei de licitati Artmark.

Sursa informatii si foto: artmarkhistoricalestate.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri