Doina Cepalis a experimentat statutul de angajat in perioada comunista. Nu i-a placut insa ”inregimentarea”, astfel incat, dupa Revolutie, a inceput sa construiasca in Pascani notiunea de antreprenor. Cum? Cu 10 angajati si 10.000 de euro. A ajuns in prezent la 1.000 de angajati si o cifra de afaceri de 10 mil. euro, ”luptandu-se” de la egal la egal cu chinezii pe piata mondiala a producatorilor de scaune auto pentru copii.

Descopera mai multe idei de business pe Raftul cu Afaceri.

S-a angajat dupa absolvirea facultatii, in comert alimentar, un domeniu ”privilegiat” in epoca comunista. ”Am invatat sa ma adaptez, sa-mi fac repede treaba si sa schimb mentalitati. Mi-a placut primul loc de munca, mi se parea o joaca pe langa proiectele de la facultate. Nu mi-a placut inregimentarea de tip comunist, in care observam ca toti colegii mei semanau unii cu altii, uniformizarea”, povesteste pentru wall-street.ro Doina Cepalis.

Dupa Revolutie, a ocupat functia de director economic a SC Moldova SA, companie activa in comertul cu produse alimentare. Lantul de magazine a fost privatizat prin metoda MEBO in 1994, iar Doina Cepalis devenea actionar, cumparand un pachet majoritar. A fost prima firma din judet si printre putinele din tara. Cepalis devenea CEO si actionar majoritar, pozitie din care isi dorea sa experimenteze ”o noua epoca a economiei libere, unde poti sa te exprimi si sa construiesti”.

La acel moment, in provinicie notiunea de antreprenor aproape nu exista, in conditiile in care directorii de companii de stat ”asteptau inca intoarcerea comunistilor”. Antreprenorii erau o ”categorie bizara, aproape de zona gri”, isi aminteste Doina Cepalis.

Am fost aproape de faliment, odata cu liberalizarea importurilor din China

In 2000, dupa intrarea masiva a marilor lanturi de magazine, de tip Metro, s-a orientat spre productie. La inceput a cumparat actiunile unei filaturi si tesatorii de in si canepa, o fabrica in care lucrau 622 de angajati. ”Am fost aproape de faliment, odata cu liberalizarea importurilor din China. In aceste conditii am participat la o licitatie internationala si am castigat. Am intrat in aceasta industrie pornind de la zero”, puncteaza proprietara Te-Rox.

Inceputul a fost timid, cu 10 angajati si 10.000 de euro investiti. In opt ani insa business-ul a crescut la 1.000 de angajati si afaceri de 10 mil. euro. ”Firmele din Europa nu aveau incredere in Romania, cu atat mai putin in mine. (…) A fost foarte greu sa am o explozie de comenzi pe care nu le puteam onora. Dar intodeauna m-am bazat pe oameni, pe echipa si intuitie. Conduc firma emotional si intuitiv, cu mult suflet”, explica Doina Cepalis.

Investitiile in oameni, aproape tot ce conteaza

Daca ar fi sa schimbe ceva la traseul sau profesional ar fi sa puna pe primul loc investitiile in oameni. ”Nu as prioritiza nici investitiile in echipamente, nici in piata, doar in oameni. E aproape tot ce conteaza”, crede Cepalis.

Antreprenoarea detine in prezent un grup cu afaceri de 28 mil. euro si un profit estimat la circa 2 mil. euro. Te-Rox este operat prin intermediul a patru firme, dintre care cele mai mari sunt Te-Rox Prod si My Plast Investments. Scaunele auto pentru copii ajung astazi in Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Brazilia si alte 40 de piete. Principalii competitori: mereu China, vine rapid raspunsul Doinei Cepalis. Scaunele produse la Pascani au preturi cuprinse intre 40 si 60 de euro.

Printre partenerii companiei se numara Disney, Ferrari si Chicco, Te-Rox fiind numarul 1 in Europa pe piata centurilor de siguranta si a huselor pentru scaunele auto pentru copii.

In acest an investitiile bugetate se ridica la aproximativ 700.000 de euro. ”Am mizat anul acesta pe o crestere controlata, sa mentin standardele de calitate si siguranta in trafic”, conchide Cepalis.

Wall-Street.ro a lansat proiectul "Femei in business", in cadrul caruia va prezentam povestile celor mai puternice femei din mediul de business local, care conduc afaceri de succes sau detin pozitii-cheie in companii importante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri