A condus departamentul de HR al Crowne Plaza, imediat dupa preluarea de catre George Copos, la doar 22 de ani, apoi a predat leadership pentru mii de manageri, iar in urma cu 10 ani a inceput sa cocheteze cu parenting-ul. Acum, Urania Cremene strange la seminariile sale sute de romani care platesc sa invete de la expertul in parenting cum sa faca fata provocarilor din "meseria" de parinte si conduce un business despre care spune ca este unul profitabil.

Chiar daca in primii ani din cariera sa nu stia despre parenting, Urania isi aminteste ca intotdeauna si-a dorit sa afle legaturile intre educatia timpurie si comportamentele de peste ani ale indivizilor.

S-a angajat la 21 de ani, cand era in anul doi de facultate, insa isi aminteste ca primii bani i-a castigat inca din liceu, in clasa a 9-a, cand a iesit prima la un concurs de literatura pe tara, din care si-a cumparat o chitara, un reportofon si a mers un weekend la mare. Primul sau job a fost in departamentul de resurse umane al hotelului Crowne Plaza, pe care a ajuns sa il conduca peste putin timp.

"Eu am absolvit Drept, iar ei aveau nevoie de cineva in resurse umane, care sa se ocupe de toate hartogaraiele, de cartile de munca. A fost multa munca, pentru ca salariile atunci, platite in dolari, se schimbau o data la 2-3 luni si erau multe acte de intocmit. Politica salariala propusa atunci de Copos era ca cel mai mic salariu din hotel, inclusiv al unei cameriste, sa fie egal cu salariul mediu pe economie, care era de 145 de dolari. Eu am intrat cu un salariu de 250 de dolari, care era foarte ok, eu locuind la ai mei si neavand alte cheltuieli, in afara celor personale. Am intrat ca asistent de resurse umane, iar intr-un an si jumatate de zile directorul de resurse umane a plecat si eu am ramas intr-un soi de interimat", isi aminteste Creme.

Din hotelarie in training, cu accente de leadership

Dupa trei ani de hotelarie si alti trei petrecuti in Germania, Urania s-a angajat in Romania la compania de training si consultanta Achieve Global, unde a facilitat cursuri de leadership pentru manageri din companii.

"Leadership-ul cred ca este nevoie sa il inveti, mai ales noi, romanii, in contextul in care in Romania a avut loc procesul de nationalizare, care a dus la o diluare extraordinara a spiritului antreprenorial. De cateva generatii, noi nu am mai invatat ce inseamna sa ai propriul business, pe care sa il lasi copiilor. Cred ca ne lipseste foarte mult aceasta educatie a antreprenoriatului. Am facilitat cursuri in foarte multe tari, dar nu am intalnit indivizi mai inteligenti decat romanii, iar asta cred ca vine din nevoia de supravietuire, pentru ca noi a trebuit sa ne straduim sa gasim solutii pe parcursul mai multor generatii", spune Urania Cremene.

Daca ar fi sa numeasca ceva ce a constatat in activitatea de training este faptul ca romanilor le lipseste capacitatea de a colabora.

Noi suntem foarte buni ca indivizi, dar nu stim sa lucram in echipe. Noi nu am fost educati sa lucram in echipa si, mai mult, ni s-a insuflat frica de celalalt, mult timp oamenii au stat cu teama ca vecinul este informator, asa ca s-a lucrat mult individual. Insa sinergiile sunt grozave cand pui oamenii laolalta si ies minuni

Urania Cremene a mai spus ca la acesta atitudine contribuie si invatamantul romanesc, care nu ii indeamna pe copii sa lucreze impreuna, toate proiectele fiind individuale.

Dupa mai multi ani in care a lucrat in Achieve Global, unde a facilitat traininguri catorva mii de manageri, Urania si-a dorit sa reintre in industia HoReCa, si a deschis in 2009, impreuna cu un partener, un restaurant in zona Piata Romana.

"A fost un «impinge-tava» destinat studentilor de la ASE si celor din birourile din imprejurimi. S-a numit «Popota si berarie», cu influente de la tatal meu, care este militar de cariera. Tot spatiul arata ca in serialul Mash, cu mult kaki si fotografii istorice din razboi. Meniul era diferit in fiecare zi, se manca spanac, fasole, mancare de varza. Aveam incasari de 1.000 de euro pe zi", a aratat Cremene.

Pentru ca restaurantul ii ocupa foarte mult timp, in 2010, cand a ramas insarcinata, a luat decizia sa il vanda, iar ofertele nu au intarziat sa apara.

Legatura incontestabila intre parenting si leadership

Cu parenting-ul cocheta deja de cativa ani, citind tot ce ii cadea in mana, iar in 2010 a descoperit metodologia Parents Tool Shop si si-a luat certificarea in SUA, devenind expert in parenting.

"Citesc parenting din 2007 in intentia mea de a intelege de unde se nasc aceste calitati pe care noi le avem si de care avem atata nevoie ca manageri, dar nu neaparat. Initial, mi-am dorit sa inteleg si sa fac paralela intre educatia noastra timpurie si ce se intampla mai tarziu cu aceste comportamente. Mai apoi, mi-a placut ca exista o legatura intre parenting si leadership pe care foarte putini o vad", a spus Urania Cremene.

Potrivit Uraniei Cremene, comunicarea asertiva, cea in care interlocutorii isi expun dorintele si cauta mijloace de a identifica o cale comuna, este importanta si in relatia cu copiii si in business.

"Asertiv inseamna sa iti faci cunoscuta opinia, dar intr-un mod elegant, fara sa o impui si sa o intelegi si pe a celuilalt si sa cautati impreuna o cale comuna. La fel se intampla si cu copilul, caruia ii spui ce iti doresti, afli ce isi doreste si el si faci asa incat sa obtineti fiecare cat mai mult din ce va doriti. De exemplu, cand copilul isi doreste o inghetata, dar il doare gatul, ii spui ca intelegi ca isi doreste ceva dulce si ii propui sa gasiti o varianta care sa fie sanatoasa si pentru gatul sau", a explicat expertul in parenting.

Ea a adaugat ca exista foarte multe paralele intre leadership si parenting, "inclusiv in stabilirea limitelor, in felul in care i se ofera copilului feedback, cand i se spune ca nu este in stare sau nu a facut bine. Cum s-ar simti un angajat daca si seful i s-ar adresa asa? Cu totii ne dorim sa auzim ce am facut bine, ca sa stim ce sa patram data viitoare, si cum putem sa facem diferit ce am gresit", a precizat ea.

Cat costa participarea la un seminar al Uraniei Cremene

Din dorinta de a schimba ceva in societatea romaneasca, Urania Creme sustine inca din 2010 cursuri de parenting, in care ii invata pe parintii romani cum sa creasca copii echilibrati.

"Primele seminarii de parenting le-am tinut la atelierul «Lumea lui Momo», detinut de o prietena de-a mea, care si-a dorit, pe langa atelierele pentru copii, sa ii faca si pe parinti sa vorbeasca aceeasi limba cu cei mici", a povestit Urania Cremene.

In prezent, parintii care isi doresc sa o asculte pe Urania Cremene au doua variante, fie prin intermediul workshop-urilor, care dureaza sase ore si costa 580 de lei de persoana, ori prin cursul online, care se intinde pe durata a noua luni si costa aproximativ 3.600 de lei.

"In 2016, din ianuarie pana in iunie, vizitez 10 orase, dintre care unul este Chisinau, iar eu in fiecare oras ma duc de doua ori, o data pentru seminar gratuit de trei ore si jumatate si o data pentru cel platit de sase ore. Si cel gratuit este la fel de interesant, pentru ca eu chiar imi doresc sa schimb ceva in tara asta la nivel de mentalitate", a adaugat Urania.

De asemenea, de la finalul anului trecut, Urania Cremene a lansat si trei carti pentru copii, din dorinta de a imbunatati mesajele care ajung la cei mici.

"Cumparand carti pentru copilul meu, nu am inteles nimic din ele, am modificat o gramada de fraze din aceste povesti si m-a deranjat ca, desi ne dorim sa ne crestem copiii cu incredere in ei, autonomi, noi predam aceleasi mesaje ale fricii, ale obedientei, ale lipsei de curaj, ale capului plecat. Povestile sunt foarte importante pentru copii, pentru ca nu le citesc doar o data, o poveste poate ramane alaturi de un copil mai multi ani, iar mesajul acela este foarte important. Ma intreb unde este iertarea in toate aceste povesti, unde este intelegerea unui comportament negativ? Zmeul de ce nu poate sa inteleaga ca a facut rau si sa isi repare comportamentul?!", a aratat trainerul.

Cartile pe care eu le-am scris nu au personaje negative si transmit iubire

Fiecare din cele trei exemplare din colectia "Colectia lui Amos" s-a vandut in cateva luni in peste 2.000 de bucati.

Derapajele din cultura romaneasca

Urania Cremene considera ca in Romania au loc in prezent "derapaje uriase", intre care se numara refuzul multor mame de a-si alapta copiii sau neintelegerea faptului ca un nou-nascut are nevoie de prezenta mamei sale cel putin pana la varsta de doi ani.

"Celula familiala s-a modificat mult in ultimii ani si se va tot modifica. Nu avem suficient de multe date pentru a vedea ce impact exista la nivel social pe acesti copii crescuti de bone, ce se va intampla pe termen lung cu acestï copii care isi vad o mama o ora pe zi, seara. Ce se va intampla pe termen lung cu acesti copii ai caror parinti au plecat la munca in strainatate", spune expertul in parenting.

Mai mult, ea adauga ca una dintre cele mai acute probleme ale parintilor romani este lipsa timpului dedicat familiei.

"Vorbim in multe familii despre un el si o ea, care abia aveau timp de ei insisi, iar cand apare si un copil, problema timpului este si mai mare. Inainte, membrii familiei extinse erau aproape unii de altii, acum nu mai sunt atat de apropiati, deci problema este ca lipsa mamei nu este inlocuita de alt membru al familiei", a explicat Urania Cremene.

In acest context, sute de parinti se inscriu si participa la cursurile expertului in parenting Urania Cremene sperand sa invete cum sa faca fata provocarilor din "meseria" de parinte.

Urania Cremene recunoste ca parenting-ul poate fi un business profitabil, ca oricare alta afacere, daca il faci cu pasiune, iar oamenii te recomanda mai departe.

Wall-Street.ro a lansat proiectul "Femei in business", in cadrul caruia va prezentam povestile celor mai puternice femei din mediul de business local, care conduc afaceri de succes sau detin pozitii-cheie in companii importante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri