In ultimii zece ani amenajarea spatiilor de birouri a trecut prin schimbari majore, similar cu bugetele alocate de catre companii pentru asigurarea confortului angajatilor. Astfel, daca suma consumata pentru un scaun ergonomic era cuprinsa acum ceva timp intre 100 si 200 de euro, in ultimii doi ani s-a observat un trend de crestere spre 200-300 de euro, exemplifica Sebastian Capotescu, director de marketing al producatorului roman de mobilier pentru birou GreenForest.

Schimbarile determinate de industria IT&C au facut ca locul de munca sa fie acolo unde esti tu, dependenta de un post de lucru fix disparand. Astfel, in ultimii 10 ani amenajarea spatiilor de birouri a cunoscut mari schimbari. Daca la inceputul anilor 2000 in Europa si Statele Unite se regaseau la nivel de studii, experimente si cercetari concepte ca posturile de lucru non-personale, share desk, hot desk, spatii de socializare de tipul office community area, camere de concentrare, spatii de relaxare, locuri de intalnire informale, astazi este ceva obisnuit sa se discute si implementeze aceste concepte in noile proiecte de amenajari de birouri fie ca vorbim de Statele Unite, Europa, Germania sau Romania.

Piata de mobilier de birou din Romania este formata preponderent de companiile multinationale. Companiile din industria IT&C sunt printre cele mai active, iar oamenii din aceste companii sunt foarte deschisi spre inovare si experiment in toate domeniile inclusiv amenajarile birourilor, spune Sebastian Capotescu, directorul de marketing al GreenForest, producator roman de mobilier pentru birou. Compania este prezenta pe piata de profil din 1992 si are o unitate de productie in Timisoara. Producatorul a realizat si vandut pana acum peste 100.000 de posturi de lucru. La nivel de 2015, cifra de afaceri a companiei s-a situat in jurul valorii de 5,3 mil. euro.

TopStar

„In Romania se regasesc multe proiecte spectaculoase si surprinzatoare de amenajare a birourilor comparativ cu piata din Germania sau alte piete occidentale. Aici are o contributie importanta spiritul cosmopolit romanesc si orientarea spre lucruri spectaculoase si inventivitate in toate directiile. In Germania, societatea este mult mai stabila si totodata amenajarea birourilor este mai mult orientata spre produse sigure, cu inalte standarde ergonomice incorporate la un bun nivel calitativ, dar si eficiente economic”, explica Sebastian Capotescu.

Costul mediu al unui post de lucru in Romania, in jur de 500 de euro

Daca pana de curand, in majoritatea proiectelor GreenForest, bugetul consumat pentru un scaun ergonomic s-a situat intre 100 si 200 de euro, in ultimii doi ani exista o tendinta de crestere spre 200-300 de euro.

„Din acest motiv am decis impreuna cu Topstar sa cream o campanie promotionala comuna in ideea de a face mai accesibila marca premium Wagner proiectelor de amenajare din Romania. In trecut preturile scaunelor Wagner erau accesibile in Romania nivelurilor executive din companii. Odata cu aceasta campanie promotionala comuna preturile oferite de GreenForest pentru scaunele Wagner sunt cuprinse intre 269 de euro fara TVA si 1469 de euro fara TVA, pretul varfului de gama Wagner - Titan Limited S Comfort. Acest model, are spre exemplu, un pret de catalog Wagner de 2720 euro”, puncteaza Capotescu.

TopStar

Cele mai importante domenii din care provin clientii sunt IT&C, servicii suport-outsources, investitii din domeniul proiectarii-ingineriei-cercetarii dezvoltarii, automotive, marii retaileri.

„Pentru GreenForest proiectele de mobilier de dimensiuni mari inseamna proiectele de peste 500.000 euro (valoare care se refera la mobilier si nu include parte de fit-out, management de proiect), iar in ultimii 2 ani am implementat 3 astfel de proiecte. In general, valoarea scaunelor ergonomice intr-un astfel de proiect este cuprinsa intre 100.000 si 200.000 euro”, detaliaza Sebastian Capotescu.

Din anul 2003 GreenForest este partenerul oficial pe piata locala pentru compania Topstar, unul dintre cei mai mari producatori de scaune din lume. Principalele piete de desfacere sunt Austria, Elvetia, Scandinavia, Orientul Mijlociu si Asia. Vanzarile in Romania au fost anul trecut de circa 800.000 euro, iar pentru acest an vor atinge valoarea de 900.000 de euro.

„Daca productia scaunelor Topstar este caracterizata de o automatizare foarte ridicata, productia Topstar fiind din anii 80 cea mai automatizata productie de scaune ergonomice din Europa, scaunele marca Wagner pastreaza caracterul uman – traditional de productie, in asamblarea, pregatirea unui scaun fiind implicata o singura persoana, procesul este manual si dureaza in medie 30 de minute”, spune Sebastian Capotescu.

TopStar

Scaune cu miscare tridimensionala

Mentinerea unei posturi statice prelungite in timpul lucrului la birou este una din principalele probleme care ne afecteaza sanatatea, dar nu este si singura.

„Solutia din zona sportiva, fitness de a sta pe o minge poate fi potrivita daca se foloseste pentru perioade scurte de timp, dar nu pentru a se sta cu orele la lucru. In lucrul la birou este importanta, de asemenea si distributia greutatii pe o suprafata de contact cat mai mare si pastrarea corpului intr-o postura neutra – naturala. Raspunsul cel mai bun la aceste ultime cerinte il ofera scaunul ergonomic. Wagner cu sistemul patentat <<Dondola>> a fost primul producator de scaune care a introdus la inceputul anilor 2000 miscarea tridimensionala la sezutul unui scaun dupa principiului sederii pe o minge”, adauga Capotescu.

In anul 2005 a fost realizata o cercetare medicala coordonata de Johannes Grifka de la Universitatea din Regensburg, efectuata asupra a 74 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani. Persoanele examinate trebuiau sa aiba o munca de birou, de cel putin 6 ore pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. Nici o persoana examinata nu trebuia s� ia cu regularitate medicamente de eliminare a durerii de spate. Principalele rezultate obtinute au fost: scaderea durerilor de spate la cei examinati cu 66%, scaderea dificultatilor de miscare lombare in viata de zi cu zi cu 50% si cresterea starii de bine cu pana la 39%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri