La jumatatea anilor '90, foarte multi tineri cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani visau sa ajunga in America. Unii voiau in Canada, insa majoritatea isi doreau in SUA. Printre cei care au ajuns in acea perioada peste ocean se numara si Monica Ene-Pietrosanu, o asistenta la Facultatea de Automatica de la Politehnica, care dupa opt ani a revenit in Romania si a ajuns directorul general al centrului de cercetare si dezvoltare software pe care Intel il detine din 2010 in Romania.
Wall-Street.ro a stat de vorba cu Monica Ene-Pietrosanu in cadrul unui pranz, la restaurantul Sofa, de pe bulevardul Barbu Vacarescu din Capitala.

Inca de cand se asaza la masa, remarc telefonul pe care il tine in mana. Este un model de smartphone Intel, compania fiind recunoscuta ca cel mai mare producator de microprocesoare, iar anul acesta a anuntat ca va intra si pe piata telefoanelor inteligente.

“Imi place sa folosesc tehnologia la care lucreaza echipele mele”, explica managerul cu zambetul pe buze, adaugand ca este o persoana tehnica, dar nu chiar o impatimita a gadgeturilor.

Voia sa fie profesoara de matematica

De altfel, in liceu isi dorea sa devina profesoara de matematica, mai ales ca inca din clasa a sasea a participat la olimpiadele de matematica si a ajuns pana la faza nationala. Si nu doar matematica a pasionat-o la scoala, pentru ca mers si la olimpiadele de limba romana, lucru care a ajutat-o mai ales cand a colaborat pentru scrierea a diferite carti din domeniul informatic.

Insa sefa centrului de cercetare si dezvoltare software Intel din Romania (IRDSC) a vrut sa fie profesoara de matematica pana in1990, cand a fost admisa la Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Spune ca in liceu nu stia nimic despre calculatoare si a vazut un PC pentru prima data abia spre finalul primului an de facultate. Dar si-a dorit sa se inscrie la Politehnica, iar Automatica era o facultate atractiva si pentru fete.

“Nu voiam o meserie in care sa iesi pe santier cu cascheta in mana. Dar se intra foarte greu...", povesteste managerul. Iar la Automatica si Calculatoare a descoperit IT-ul...un domeniu, pe care il descrie simplu: ”captivant”.

“Aveam cursurile actualizate la nivelul celor de la MIT (n.red. Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai bune universitati din lume in domeniul tehnologiei), al universitatilor din America si a devenit foarte interesant. Era un domeniu cu perspectiva si nu puteai sa nu fii acolo”, spune Monica Ene-Pietrosanu.

Asistent in facultatea la care a studiat

Insa dupa un an s-a inscris si la Facultatea de Matematica, urmand doua specializari in acelasi timp: automatica&calculatoare si matematica. A facut acest pas pentru a-si indeplini visul mai vechi de a invata matematica la nivel universitar. Studiile au ajutat-o la doctoratul de sapte ani pe care l-a sustinut in criptografie, o zona a matematicii care se ocupa cu securitatea informatiei.

Chiar daca nu a ajuns profesoara de matematica, in 1995 a devenit asistent universitar in facultatea in care a invatat. In plus, simultan lucra pentru o companie locala de software. “Am fost asistenta in Facultatea de Calculatoare pana in 1998, cand am plecat in America. Acum, la Intel, imi place ca pot reveni sa lucrez cu partenerii de atunci”, afirma managerul.

Tot in perioada aceea, a aflat ca producatorul de software Microsoft organiza interviuri de angajare si, desi nu isi dorea sa plece din tara, a vrut sa isi testeze fortele.

“Am ajuns la interviul final din America. Noi voiam sa ramanem in tara. Dar, dupa ce am fost acolo si am cunoscut echipa, m-a atras. Am revenit in tara si m-am sfatuit cu sotul. A fost o decizie greu de luat, dar am zis ca «Daca nu acum, atunci cand?»”, spune sefa Intel, care acum are 40 de ani.

A ales America, desi ar fi putut sa mearga in Franta, unde avea o oferta de la compania de carduri Gemplus (in prezent, Gemalto). A preferat SUA pentru ca era mai interesant, dar si pentru ca asa putea sa isi perfectioneze engleza, intrucat atat sefa Intel, cat si sotul ei fac parte din generatia care a invatat franceza si rusa in liceu, iar engleza abia la facultate.

A ajuns manager in America dupa doi ani

Au plecat pentru trei ani, insa in final au ramas opt. Iar, dupa doar doi ani Monica Ene-Pietrosanu a ajuns manager. Prima echipa pe care a condus-o avea doar trei oameni, iar cea mai mare era formata din 15 dezvoltatori.

“America mi se pare foarte primitoare si toleranta. Ei te iau pentru cine esti. Mutarea acolo a fost mult mai usoara decat intoarcerea in Romania”.

De altfel, Pietrosanu si sotul ei sunt printre putinii romani care odata ce au ajuns in SUA s-au mai si intors. Oricum, sunt singurii din grupul lor de prieteni, format din IT-isti si cativa doctori.

„Romanii isi doresc sa se intoarca in tara, dar nu cred ca vor face acest pas, pentru ca multi au deja familii acolo. Este un pas foarte mare sa iti urci toata familia in avion si sa treci oceanul. Trebuie sa fii foarte incapatanat sau foarte hotarat. Mai sunt cativa care s-au intors, dar cand apar copiii, iar ei incep sa mearga la scoala, este mai greu sa pleci. Noi mereu am vrut sa revenim si am zis ca daca nu ne intoarcem acum (n.red., in 2005), nu ne mai intoarcem. Aveam familiile aici, in Sinaia (n.red.: ambii soti sunt din orasul prahovean); parintii incepeau sa imbatraneasca, iar baietii erau mici. Am vrut sa facem mutarea usoara si pentru ei”.

Monica Ene-Pietrosanu are doi baieti, unul in varsta de zece ani si unul de sapte ani. "Cel mic avea 4 luni cand ne-am intors", afirma ea.

Nu as spune nimanui sa nu plece din tara

Pentru ca si-a dorit atat de mult sa fie profesoara, acum sustine de doua ori pe an un seminar despre management la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica.

O intreb ce isi doresc studentii de acolo, daca prefera sa ramana in tara sau sa mearga in America pentru salarii de multe zeci de mii de dolari. Imi raspunde ca sunt impartiti in doua categorii.

“Unii vor sa plece, unii nu. Cine vrea, ar trebui sa o faca, pentru ca plecand in afara castigi, inveti ceva. Nu as spune nimanui sa nu plece, dar, daca cineva vrea sa ramana, este important sa aiba oportunitati”.

Si, tocmai pentru oportunitati, Intel lucreaza impreuna cu Politehnica pentru a deschide in aceasta toamna un laborator in cadrul Facultatii de Automatica. Managerul vrea ca in acest laborator sa poata fi create proiecte intr-atat de interesante incat sa ii tina in tara pe cei care ar fi tentati sa plece.

Imaginea managerului nu este importanta

La cursurile de management pe care le sustine la Politehnica, le vorbeste uneori studentilor despre greselile pe care le fac cei din functii de conducere. O intreb care crede ca sunt cateva dintre lucrurile unde managerii ar putea gresi.

„Sa se axeze prea mult pe imaginea proprie. Rolul de manager este dedicat echipei. Imaginea ta nu este importanta, important este cum ajuti echipa sa aiba succes. O alta greseala este sa nu fii deschis la ideile oamenilor, sa te gandesti ca este mai bine sa «play safe», sa mergi pe o cale batatorita”.

O intreb apoi ce admira la un om cu o functie de conducere si imi vorbeste tot despre imagine.

„Daca este un manager care investeste mult in imagine, nu-l admir foarte mult. Admir, in schimb, femeile care au reusit intr-un rol inalt si vizibil. De exemplu, Renee James, doamna care conduce zona de software la Intel (n.red. senior vicepresedinte al companiei). Are o putere de a influenta foarte mare. De asemenea, Cristina Segal, directorul general al companiei din Galati (n.red.: Comsys.), care a fost cumparata de Wind River (n.red.: companie parte a Intel), a reusit sa creeze o poveste de succes in piata. A reusit sa promoveze Romania prin povesti de succes”, continua Monica Ene-Pietrosanu. In prezent, Cristina Segal lucreaza pentru Wind River in Paris.

Imi mai spune ca studentii de la Politehnica si-au dorit neaparat un manager femeie si ca pentru ei este inca putin neobisnuit ca o femeie sa aiba o functie de director general in domeniul tehnic.

„Eu m-am lovit prima data de aceasta preconceptie in SUA, unde se considera ca este foarte greu sa reusesti ca femeie in tehnologie. Romania are insa un avantaj, pentru ca in comunism, o cultura in care si femeia si barbatul au mers la serviciu si a fost egalitate nu a fost creata aceasta perceptie, dar, de la un anumit nivel in sus, poate fi un prag. Si, de multe ori, cred ca baietii au mai multa incredere in ei decat fetele. Mai ales in zona tehnica, iar legat de management...da, sunt foarte multe sedinte in care esti singura femeie din sala”, mai spune managerul IRDSC.

America m-a invatat sa zambesc

Centrul de cercetare si dezvoltare Intel din Romania are in jur de 100 de angajati, dintre care 15 sunt femei. Per total, Intel are in Romania aproximativ 380 de angajati, insa cu tot cu cei care lucreaza in departamentul de marketing si vanzari al producatorului si pentru Wind River si Telmap, companii detinute de Intel.

„Eu ma straduiesc sa incurajez si alte fete sa mearga pe calea aceasta, pentru ca este un domeniu in care nu sunt foarte multe fete si as vrea sa fie. Si cred ca tine de incredere. Cand eram in ultimul an de facultate, cineva mi-a zis este un domeniu cu putine fete, dar cele care sunt foarte bune reusesc si sunt sustinute sa mearga inainte. Dar cred ca este mai greu pentru ca o fata sa reuseasca si cred ca limitele vin din mintea noastra”, explica oficialul Intel.

Atunci cand vorbesti cu Monica Ene-Pietrosanu iti dai seama ca este un manager foarte optimist, care are incredere in ea si in ceilalti. Genul de manager caruia atunci cand viata ii ofera o lamaie, isi face o limonada.

„Eu zic ca America m-a invatat sa zambesc si mi-a schimbat modul de viata. Pentru ca este mai bine sa fii pozitiv. Pana la urma, unele lucruri vin din mintea noastra. Pot sa spun ca cele mai mari esecuri ale mele au fost si cei mai mari pasi inainte. Aceasta abordare pozitiva m-a ajutat, pentru ca daca reusesti sa privesti partea buna, contruiesti in directia aceea. Si am reusit sa pastrez abordarea aceasta pozitiva, fiindca ii ajuta si pe cei din jur foarte mult”.

Trebuie sa te implici in proiectele riscante. Te vor duce inainte

Unul dintre momentele in care a avut un esec care ulterior s-a dovedit de bun augur a fost momentul in care isi dorea sa urmeze un masterat la Facultatea de Automatica si Calculatoare. Insa, pentru ca in acelasi an (1996) tocmai isi daduse licenta la Matematica, nu a reusit sa se pregatesca indeajuns si a picat...prima sub linie.

„Atunci mi s-a parut ca s-a terminat lumea. A avut un efect foarte negativ, dar, pana la urma, am continuat ca asistent si a aparut oportunitatea de a face doctoratul. Si asa am inceput doctoratul. Sapte ani de munca”, spune managerul, adaugand cu mandrie ca faptul ca a devenit doctor in criptografie a bucurat-o si mai mult.

Asa ca, daca ar fi sa dea un sfat unui tanar, mai ales daca este vorba de o fata, i-ar spune sa aiba incredere.

„Este foarte impotant sa ai incredere in tine, pentru ca de multe ori tinzi sa te subevaluezi. In special fetele fac asta. Trebuie sa ai curaj, sa te implici in proiectele cele mai riscante, pentru ca acestea te vor duce inainte. Sa fie pozitivi, partea aceasta a fost pentru mine foarte importanta”.

In afara de orele de la Politehnica, managerul mai sustine o data pe an un seminar la un masterat de securitatea informatiei la Academia de Studii Economice si la fel si la Academia Militara.

As vrea sa stiu cum poti reusi sa fii manager si sa ai si o familie

Ii pun o intrebare deja clasica in interviurile pe care le facem in cadrul pranzurilor cu managerii. Ce ar fi curioasa sa afle de la Monica Ene-Pietrosanu daca ar fi ea jurnalist. Spune ca vrea sa afle mai multe despre cum se descurca o femeie intr-o pozitie de top management. „Cum reusesti sa ai si o familie”, adauga.

Si ne da si raspunsul: totul tine de familie, de sustinerea copiilor, a parintilor si a sotului, care este antreprenor tot in domeniul IT-ului si care o sfatuieste mai ales in privinta lucrurilor legate de oameni.

„Asta este foarte important: sa ai o baza foarte solida si sa incerci sa aduci si ceva in familie. Sa fii cu ei. Cand suntem impreuna incerc sa fiu numai cu ei si sa le dau atentia de care au nevoie”.

Imi mai spune ca vrea sa afle cum reusesc si alte femei CEO sa ajunga la un echilibru intre munca si familie, ca vrea sa cunoasca si alte povesti de succes si ca incearca sa cunoasca cat mai multe doamne din domeniu.

Unul dintre lucrurile pentru care in vara anului trecut a plecat dupa 13 ani de la Microsoft si a acceptat sa devina managerul centrului de cercetare si dezvoltare al Intel in Romania este faptul ca americanii si-au dorit un manager roman pentru acest business.

Iar un alt lucru au fost tehnologiile care au fost aduse la centrul din Pipera.

„Au venit cu tehnologie de varf, nu cu proiecte marginale. Cu proiecte foarte importante pe mobilitate, pe servere. Este o oportuniate extraordinara pentru Romania de a valorifica un punct tare al nostru. Pentru ca suntem foarte creativi si poate nici nu ne dam seama”, spune sefa IRDSC.

Are mereu ciocolata pe birou

Pentru a tine legatura cu angajatii, pentru a sti in ce stadiu se afla proiectele la care lucreaza acestia, de multe ori merge sa ia pranzul la cafetaria in care iau masa toti salariatii centrului.

„In plus, pe birou am tot timpul bucati de ciocolata si ii atrag. Si vin, mai stam de vorba. Este un pretext. Altfel, ramai in niste sfere foarte inalte, dar te desprinzi de realitate si oamenii nu apreciaza asta”, afirma Pietrosanu.

Unul dintre tipurile preferate de ciocolata ale managerului este Solidarnosc, o marca de ciocolata poloneza care contine prune in interior.

Si pentru ca discutam despre mancare, imi spune ca ii plac mult fructele de mare si bucataria greceasca, despre care crede ca seamana foarte mult la gust cu cea romaneasca.

Intrucat, de obicei, ajunge acasa in jurul orei opt-noua seara, in privinta gatitului are pe cineva care o ajuta si, de asemenea, pe parinti.

La restaurant nu merge foarte des cu familia, pentru ca in localurile romanesti se fumeaza. Insa are cateva restaurante pe care le frecventeaza, in special pentru intalnirile de business cu angajatii Intel din strainatate. Printre acestea se numara cele cu specific local: Jaristea, Caru’ cu bere, Terasa Doamnei si, mai ales, Chez Marie. Despre restaurantul din urma spune ca este un loc linistit, dar are si o poveste.

“Pe pereti poti vedea imagini cu oameni celebri, iar americanilor le place sa afle povestea locului” , spune managerul.

Facebook este o modalitate buna pentru a prezenta Romania

Si pentru ca ii este atat de draga Romania, adesea foloseste contul de pe reteaua de socializare Facebook pentru a scrie despre tara noastra. Astfel, in timp ce sotul posteaza imagini despre vacanta ori prieteni, ea scrie despre Intel si Romania.

„Este un mod de a ne prezenta, pentru ca nu vorbim suficient despre ce tara frumoasa avem. In America, oamenii sunt foarte deschisi, nu au pareri preconcepute despre Romania. In Europa, este putin mai greu. Acolo, insa, nu se stie atat de mult si asta este un avantaj, pentru ca putem sa le aratam si locurile frumoase”.

Vacantele le petrece atat in tara, cat si in strainatate. In Romania, ii place in special la Sinaia, acolo unde este si casa natala si unde copiii isi petrec mare parte din vacanta de vara. Si tot acolo merg de cele mai multe ori si la ski.

Pe de alta parte, de cand a revenit din SUA, merge impreuna cu familia in vacanta in America o data la doi ani. Insa, in interes de serviciu, din iulie anul trecut de cand s-a angajat la Intel, merge la fiecare doua luni.

Incerc sa le arat ca un calculator este un instrument, ca scopul final nu este sa te joci

Tot in timpul liber ii place sa se plimbe prin Herastrau, sa mearga cu bicicleta sau sa citeasca. Spune ca mamei sale i-a placut foarte mult sa citeasca si i-a transmis si ei acelasi lucru. Iar acum isi doreste sa faca la fel cu baietii ei.

„Este important ca tu ca parinte sa le poti insufla dragostea asta. Pentru ca daca te vede pe tine ca citesti, citeste si el”, mai spune Pietrosanu, afirmand bucuroasa ca baiatul cel mare tocmai a terminat intreaga serie Harry Potter, iar acum a inceput sa citeasca Jules Verne.

In schimb, la film merge destul de rar. Mai mult cand sunt copiii in vacanta. „Incercam sa mai iesim din cand in cand”, adauga sefa centrului Intel.

Nu are frati si nici surori si spune ca parintii au sprijinit-o foarte mult mereu, ca a fost centrul atentiei familiei. Acum incearca sa isi sustina copiii la fel de mult precum a fost sustinuta si ea, chiar daca are foarte putin timp. Asa ca, merge la aproape toate sedintele cu parintii ale baiatului cel mare. Iar cand nu ajunge, merge sotul. Pe langa sedinte, vorbeste la telefon cu invatatoarea o data la doua saptamani.

O intreb cat de mult le place tehnologia copiilor ei, avand in vedere ca si ea si sotul lucreaza in IT. Si raspunsul este ca evident ca le place, asa cum, de fapt, sunt fascinati majoritatea copiilor de calculatoare.

Dar... „incerc sa le arat ca un calculator este mai mult decat jocul acela de pe el si ca este important sa devina ei cei care scriu jocul, care dezvolta inteligenta din spate. Calculatorul este un instrument, scopul final nu este sa stai sa te joci acolo, ci sa faci lucruri cu el”, incheie ea.

Nota de plata: Restaurantul Sofa


1 Apa Plata- 8 lei
1 Somon Sofa- 45 de lei
1 Gnocchi cu patru feluri de branza- 30 de lei
1 Cappuccino- 10 lei
2 Sorbetto al Limone- 24 de lei

Total: 113 lei






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri