SIF Banat-Crisana (SIF1) are in prezent cel mai mare potential de crestere dintre cele cinci societati de investitii financiare de pe Bursa, considera analistii casei de brokeraj Prime Transaction. Acestia au dat o recomandare de “buy” (“cumparare”) pentru actiunile societatii si au calculat doua preturi tinta, cel mai mic fiind cu 25% peste cel din piata.
SIF Banat-Crisana este una dintre societatile despre care se vorbeste cel mai mult pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in ultima perioada, dupa ce omul de afaceri Dragos Bilteanu a preluat anul trecut conducerea companiei si a luat o serie de decizii importante. Printre acestea, declararea intentiei de a prelua Posta Romana, oprirea dividendelor, investitia de 6 mil. euro in obligatiunile Romenergo - companie controlata de Bilteanu, precum si preluarea administratorului SIF Muntenia (SIF4).

Chiar la sfarsitul saptamanii trecute, SIF1 a anuntat ca va imparti cu SIF Moldova (SIF2) administrarea SIF Muntenia.

“Avand in vedere ca vorbim de doi jucatori importanti care se vor implica in administrarea SIF Muntenia, cred ca aceasta mutare reprezinta un plus pentru ambele SIF-uri. De asemenea, chiar daca investitia de la SAI Muntenia va fi impartita, SIF1 isi va pastra puterea de decizie datorita pachetului de peste 50% din actiuni”, a declarat Maxim Moldovan, analist in cadrul Prime Transaction.

Daca vinde “argintaria” din casa, SIF1 valoreaza 735 mil. lei



Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) se tranzactioneaza in prezent la cel mai mare discount (59%) fata de valoarea activului net in comparatie cu celelalte SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), unde acest indicator se situeaza intre 36% si 44%.

“In cadrul primului model de evaluare, am luat in considerare numai cele mai lichide active din portofoliul SIF1: actiunile detinute la Erste Bank, BRD-GSG si Banca Transilvania, marcate la piata si ajustate cu un discount de 20%. Rezultatul obtinut reprezinta un pret teoretic de 1,34 lei/actiune”, mentioneaza analistii Prime Transaction.



La pretul calculat de societatea de brokeraj, SIF Banat-Crisana ar valora 735 mil. lei (166 mil. euro).

Actiunile SIF1 au inchis sedinta de luni la un pret de 1,07 lei, dupa o scadere cu 1,2%.

Analistii Prime au calculat insa si un pret luand in calcul toate detinerile din portofoliul SIF Banat Crisana, a caror valoare a fost ajustata in functie de lichiditate.

„Rezultatul obtinut reprezinta un pret teoretic de 1,96 lei/actiune pentru titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), in scenariul in care se decide valorificarea intregului portofoliu la momentul actual (nu au fost luate in calcul efectele taxelor si impozitelor in procesul valorificarii activelor)”, se mentioneaza in raport.

Pretul de 1,96 lei este cu 83% mai mare fata de inchiderea de luni.



Analistii Prime Transaction au enumerat si o serie de motive pentru care se decalra optimisti cu privire la evolutia actiunilor SIF:

• Discount-ul cel mai mare la care se tranzactioneaza actiunile SIF1 fata de celelalte SIF-uri si FP, un semn al subevaluarii excesive a actiunilor SIF Banat-Crisana;

• Expunerea semnificativa pe sectorul bancar (peste 50% din activ), care ar putea inregistra o revenire graduala (materializata prin aprecierea portofoliului de actiuni), odata cu continuarea ciclului de reducere a dobanzii de politica monetara spre 4% si imbunatatirii rezultatelor financiare ale bancilor autohtone;

• O clarificare a strategiei de investitii si un management mai eficient al activelor SIF Banat-Crisana in valoare de 1,5 mld lei ar putea influenta pozitiv cotatia actiunii SIF1;

• O reluare a politicii de dividend pentru exercitiul financiar din 2013, care sa echilibreze atat finantarea investitiilor propuse (proiecte de investitii, precum privatizarea Postei Romane si participarea la programul de listari in sectorul energetic), cat si cererile actionarilor pentru dividend, ar putea influenta pozitiv imaginea SIF1 in ochii investitorilor.

Sursa tabel: Prime Transaction

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri