24 Octombrie 2011

Revista presei de business: Trei zile cruciale pentru zona euro



Vedeti mai jos o selectie a celor mai importante articole din presa de business de astazi.

Austostrada Nadlac-Arad nu este la acelasi nivel cu cea din Ungaria

Mult asteptata portiune de autostrada care ne va lega de unguri are deja o problema, semnalata joi la deschiderea oficiala a lucrarilor de catre Emil Boc si Anca Boagiu, scrie Capital.

Despre ce este vorba, mai exact? Constructorul i-a explicat lui Boc ca trebuie modificat proiectul initial pentru ca acesta nu prevedea o legatura cu autostrada de la unguri, in sensul exista o diferenta de cote: Noi avem nivelul 0 pe Marea Neagra, in timp ce ungurii au nivelul 0 pe Marea Adriatica.

La aceasta, se mai adauga si faptul ca au fost probleme de comunicare intre constructor si autoritati, iar oamenii s-au trezit ca autostrada va trece fix prin zone in care ei au plantat seminte agricole.

Trei zile cruciale. Suntem pregatiti pentru ce e mai rau?

Romania poate trece de la o crestere economica de 2% la recesiune, informeaza Ziarul Financiar.

Romania va fi influentata de deciziile care vor fi luate la nivel european si trebuie sa aiba pregatit si un plan B, pentru scenariul negativ in care liderii europeni nu ar ajunge la un acord in privinta combaterii crizei datoriilor din zona euro.

Consecintele nefaste nu vor ocoli Romania, urmand sa se concretizeze in prabusirea exporturilor si a consumului intern, tensiuni pe piete si reintrarea economiei in recesiune.


Doi romani conduc imperiul de miliarde de dolari al unui oligarh rus

Gheorghe Dobra si Marian Nastase sunt directorul general, respectiv vicepresedintele Consiliului de Administratie si directorul financiar al Alro Slatina, potrivit Money.ro.

Cei doi au reusit sa urce pina la cele mai inalte pozitii de conducere in cadrul unui grup rusesc cu afaceri de 2,5 miliarde de dolari anual. Amandoi au si pozitii de conducere in cadrul unei companii romanesti.

In acelasi timp ocupa pozitiile de CEO si membru cu functie executiva in Consiliul de Administratie al companiei rusesti Vimetco, un conglomerat cu activitati in domeniul productiei de aluminiu cu afaceri de peste 2,5 miliarde de dolari anual si prezenta pe trei continente. Vimetco, care este patronata de oligarhul rus Vitali Matchitski detine, in Romania, producatorul de aluminiu Alro si fabrica de alumina Alum Tulcea si din 2016 va detine si o centrala electrica in cogenerare de 450 de MW in Tulcea.


Surprizele recensamantului: Romanii vor fi mai bogati cu 18%

De asemenea, rata somajului se va dubla, iar salariatii vor "duce in spate" mai multi pensionari, scrie Gandul.

Pe hartie, dupa recensamantul populatiei, fiecare roman va fi mai bogat cu pana la 18%, rata somajului in Romania se va dubla, de la 4,89% in prezent la 10,15%, iar Romania va trebui sa aiba mai putini parlamentari.

Acestea sunt doar cateva dintre consecintele la care se asteapta statisticienii dupa efectuarea recensamantului populatiei care se va desfasura dupa o noua metodologie europeana.

Astfel, pentru prima data, romanii care locuiesc in strainatate de peste 12 luni nu vor mai figura in raportarile privind populatia Romaniei. Ca urmare, populatia activa a Romaniei este de asteptat sa scada, scr'+'iptic, cu aproximativ 2-3 milioane de persoane, respectiv cu numarul romanilor care muncesc in strainatate.





Citeste si