27 Octombrie 2011

Revista presei de business: ESP obligatoriu pentru masinile noi



Vezi mai jos o selectie a celor mai importante articole din presa de business de astazi.

Grecia si Romania: Un dezastru in pregatire sau efect de domino?

Exista un singur mare “daca” in tot acest articol, asupra restului mecanismului nu exista indoieli majore. Daca datoria suverana a Greciei se dovedeste nesustenabila sau restructurarea datoriei se face intr-un mod neglijent, Romania va suporta consecinte dramatice, indirecte, cel putin pe termen scurt, dar cel mai probabil pe termen mediu, scrie Capital.ro.

Acesta este si mesajul de alarma al presedintelui, in recenta declaratie: “Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor din zona euro”. Declaratia politica a suprins pe multi din cei care nu au inca toate detaliile cu privire la ce se discuta in aceste zile la Bruxelles, in spatele usilor inchise. Singura mea mirare este unde este Primul Ministru al Romaniei in aceasta dezbatere – momentan dansul se remarca printr-o tacere totala. Stiu doar unde vor fi in urmatoarele zile Angela Merkel si Nicholas Sarkozy : in discutii prelungite pentru un fond European de salvare care ar putea ajunge pana la 1.000 de miliarde de euro.


Cu cat poti fi amendat daca nu declari CNP la recensamant

Confuzia de la Institutul National de Statistica (INS) poate transforma recensamantul intr-o cumplita durere de cap. Purtatorul de cuvant al INS Vladimir Alexandrescu a fost demis ca urmare a informatiei transmise despre neobligativitatea declararii codului numeric personal (CNP) in formularul de recenzare, seful institutiei, Vergil Voineagu, precizand ieri ca persoanele care refuza sa comunice pe propria lor raspundere CNP-ul vor fi amendate, scrie zf.ro.

Saptamana trecuta, Alexandrescu afirmase textual: "Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune".



Isarescu va primi titlul Doctor Honoris Causa din partea SNSPA

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, va primi, joi, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrala Universitara (BCU), scrie Gandul.ro.

Mugur Isarescu, 62 de ani, ocupa functia de guvernator al BNR din septembrie 1990, cu un an de intrerupere (dec. 1999- dec. 2000), perioada in care a ocupat functia de prim-ministru. Guvernatorul BNR este membru titular al Academiei Romane din 2006. Din 2001 pana in 2006 a fost membru corespondent.


Ce risca sistemul economic mondial

Criza prelungita a adus in lumina reflectoarelor, ca tapi ispasitori, bancile. Ura fata de sistemul bancar a generat manifestatii de protest, unele soldate cu violente, si mai nou, chiar atacuri cu bombe. Vezi ce efecte ar putea avea prigonirea institutiilor de credit.

Aversiunea fata de banci a culminat cu bombardarea a doua unitati bancare din Irlanda de Nord, scrie dailybusiness.ro.

Manifestatii impotriva sistemului financiar au avut loc recent si in SUA, unde oamenii si-au exprimat nemultumirea fata de situatia economica globala. Miscarea a atras oameni din mai multe orase din Europa si Asia, ca urmare a apelurilor lansate de organizatorii "Occupy Wall Street" in vederea unui miting global.


ESP obligatoriu pe modelele noi de maşini europene

De la 1 noiembrie 2011, potrivit unei hotarari a Parlamentului European luate in aceasta primavara, toate modelele noi de masini (de pasageri si comerciale) produse in Uniunea Europeana trebuie dotate cu sistem ESP, scrie Romania Libera.

Acest lucru nu inseamna ca toate masinile produse in UE vor fi dotate cu ESP, ci doar ca modelele nou-lansate de la aceasta data vor veni dotate in standard cu ABS+ESP. Ulterior, din 2014, absolut toate masinile vandute ca noi in Europa trebuie sa aiba acest sistem. Interesant este ca asta inseamna ca si urmatoarele modele Dacia vor veni echipate in standard cu ESP pe piata europeana, ceea ce va urca din start pretul inlocuitorului Loganului dar ii va oferi si un scor mai bun la testele EuroNCAP. Pe de alta parte, acest sistem isi va face simtita prezenta in clasa mini si clasa mica, acolo unde deocamdata majoritatea echiparilor nu il ofera, producand majorari de pret de circa 4-10%. Conform datelor statistice europene, in 2009 doar 60% dintre autovehiculele inmatriculate in Europa au fost dotate cu ESP.





Citeste si