Ministerul Agriculturii a declansat o serie de actiuni pentru depistarea si sanctionarea fenomenelor ilicite ce se manifesta pe filiera de comercializare a legumelor, fructelor si cartofului. Astfel, au fost vizati in special comerciantii din en-grosurile de legume si fructe, cei ce sunt interpusi intre producatori si consumatori, cei care nu detin documente de provenienta a produselor, nu garanteaza siguranta si securitatea alimentara si practica acte de evaziune fiscala.

Actiunile de control s-au efectuat in echipe mixte constituite din inspectori din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ofiteri de politie antifrauda din cadrul I.G.P.R. sau I.P.J si inspectori din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Controalele au urmarit cu precadere provenienta produselor comercializate, legalitatea operatiunilor de achizitie si/sau import, precum si a operatiunilor de vanzare, conformitatea cu standardele de comercializare, respectiv categoria de calitate si tara de origine a produselor, corelatia dintre cantitatile comercializate cu documentele de insotire precum si in cazul persoanelor fizice cu calitatea de producator, existenta certificatului de producator vizat la zi, precum si concordanta cantitatilor comercializate pe specii, cu suprafetele inscrise pe certificat.

Actiunile s-au desfasurat in perioada 20 iulie-10 august in Bucuresti, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara si Targoviste, fiind verificati un numar de peste 500 agenti economici si persoane fizice. In urma controalelor s-au aplicat un numar de 215 amenzi in valoare de 178.350 lei si au fost confiscate 14.623 kg de legume si fructe.

Sursa foto: Legume, Shutterstock.com