Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale efectueaza verificari in piete si hipermarketuri si analizeaza, si chiar si la producatori, calitatea legumelor si a fructelor romanesti. Pana in prezent, au fost aplicate amenzi in valoare de aproape 140.000 de lei, insa institutia da asigutati ca rezultatele analizelor de laborator confirma faptul ca legumele si fructele din productia autohtona nu prezinta risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua verificarile in toate pietele agroalimentare din Bucuresti si din tara, in depozitele en-gros, precum si in hipermarket-uri, punand accent pe etichetare: indicarea corecta a localitatii de productie, a datei recoltarii pentru toate produsele autohtone, a prospetimii acestora si a tarii de origine si categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comert intracomunitar.

Avand in vedere cererea crescuta din aceasta perioada din partea consumatorilor de a se aproviziona cu legume si fructe, inspectorii din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene si a municipiului Bucuresti au intensificat actiunile de monitorizare si verificare a comertului cu legume si fructe pe toata filiera, de la producere pana la comercializare, astfel incat consumatorii sa poata beneficia de produse de calitate si etichetate cu toate elementele obligatorii.

Retail jobs

In prag de toamna, producatorii autohtoni asigura consumatorilor in cadrul pietelor agroalimentare si volante suficiente cantitati si o gama diversificata de legume si fructe de sezon din productia autohtona. Astfel, in pietele agroalimentare, in cele de gros sau in spatiile special amenajate se gasesc legume si fructe proaspete, la preturi accesibile precum: tomate, ardei gras, ardei gogosari si kapia, vinete, cartofi, varza, morcov, radacinoase, verdeturi, conopida, pepeni verzi si pepeni galbeni, etc.

Pana la aceasta data, in municipiul Bucuresti si toate judetele din tara, in urma actiunilor de verificare a pietelor agroalimentare, a hypermarket-urilor si a depozitelor en-gros de legume si fructe, pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 137.000 lei si 142 avertismente cu planuri de remediere.

Citeste si:
În România, mulți pomicultori abandonează suprafețe importante din...
Lucian Florea, Fruleg: mulți...

In cadrul Programului National de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe si cereale, Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat pana in prezent la nivel national un numar de 2.116 probe, din care au fost analizate 2.082, in vederea depistarii depasirilor de reziduuri de pesticide, in lucru aflandu-se un numar de 34 probe.

Rezultatele analizelor de laborator confirma faptul ca legumele si fructele din productia autohtona intrunesc standardele de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va desfasura in continuare actiuni de monitorizare a comertului cu legume si fructe, iar rezultatele acestor controale vor fi aduse la cunostinta opiniei publice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri