Astfel, in baza cererilor de plata, producatorii de fructe si legume, precum si organizatiile din acest sector agricol vor primi sprijin financiar pentru acoperirea unei parti din pierderile suferite in perioada 18 august 2014 - 31 decembrie 2014, conform unei hotarari aprobate miercuri, noteaza Mediafax.

Fondurile destinate acordarii sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar provin din Fondul European de Garantare Agricola – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe acest an. Guvernul a mai decis ca valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat destinata fermierilor in sectorul cresterii animalelor sa se ridice in acest an la 146,8 milioane lei.

Din aceasta suma, 44,5 milioane lei vor fi alocate pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, iar 102,35 milioane lei, pentru speciile ovine si caprine. "Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern in contextul in care, prin HG 1.179/2014, a fost instituita o schema de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a carei valoarea maxima este de 881,1 milioane de lei. Anual se aproba valoarea destinata sprijinirii crescatorilor de animale, cu incadrare in plafonul schemei de ajutor de stat", informeaza Guvernul.

In luna august a anului trecut, doua institutii-cheie din Rusia insarcinate cu controlul fluxului de productie alimentara, Rosselhoznadzor si Rospotrebnadzor, au interzis importuri din Ucraina, R.Moldova, UE si SUA, in contextul sanctiunilor impuse de occidentali.

Sursa foto: Legume, Shutterstock