Fermierii care vor sa obtina finantare ar trebui in primul rand sa demonstreze ca se pricep la ceea ce fac si ca au planuri de viitor realiste, decat sa aiba un plan de afaceri din care sa nu lispeasca nicio virgula, sunt de parere bancherii prezenti la AgriFinance, conferinta organizata de wall-street.ro in parteneriat cu CEC Bank.

“Daca vorbim de nevoia unui plan de afaceri, sa fim seriosi, un fermier nu are timp de asa ceva. Cred ca cerem prea mult daca vorbim de un plan de afaceri pentru un fermier care cauta o finantare. Important este cine este omul din spatele afacerii, ce face, ce stie sa faca; pentru mine conteaza ca partea financiara sa fie legata cu ce se intampla in respectiva ferma si sa aiba un apetit de risc potrivit”, a declarat Robert Rekkers (foto), general manager Agricover Credit IFN.

El a subliniat totusi ca situatia se schimba in cazul fermierilor care incearca sa obtina fonduri europene si care sunt obligati sa prezinte un plan de afaceri atunci cand fac o astfel de solicitare.

“Nu ar trebui sa incercam sa facem directori financiari din fermieri, nu aceasta este cheia reusitei. Ceva ‘standard’ nu functioneaza cand vorbim de finantarea unei ferme; cred mult in solutii prin care ne asezam la masa si venim cu o idee potrivita afacerii. Trebuie gasit un echilibru: un fermier cat de mult trebuie sa fie fermier, cat trebuie sa fie manager si cat trebuie sa fie finantist? Dar noi cat ar trebui sa fim finantatori si cat ar trebui sa stim consultanta in agricultura?”, mentioneaza Felix Daniliuc, CEO Raiffeisen Leasing Romania.

Citeste si:
Bancheri de top si fermieri, in dialog la AgriFinance. Participa si tu
Bancheri, reprezentanti de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Fermierii vor bancheri care nu cred ca 'bio' inseamna 'hipster'