Subventia pe cap de bovina acordata in Romania va fi cea mai mare din Uniunea Europeana. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca va depasi 300 de euro pe cap de animal.

”Vestea buna este ca Romania va avea cea mai mare subventie pe cap de bovina din Uniunea Europeana. Initial se spunea 250 de euro, dupa ultimele calcule depasim 300 de euro pe cap de animal. Deci, sunt vesti bune. Sigur, este o intarziere, stiti bine ca au fost probleme cu diverse elemente, daca discutam de la Ordinul 619 in continuare, dar am reusit sa recuperam o buna parte din timp. Platile normale incep pe 8 aprilie, asa cum am anuntat, pe cap de animal catre sfarsitul lunii mai si vor fi efectuate la timp”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, Irimescu, conform Mediafax.

La randul sau, premierul Dacian Ciolos a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca Romania este unul dintre primele trei-patru state din Uniunea Europeana la nivelul efectivelor de ovine.

”Romania si-a impartit subventiile pe animal intr-un anumit fel, va spunea domnul ministru legat de subventia pe bovina, alt stat membru poate sa o faca in alt fel. In Romania, din cate stiu, in ultima perioada efectivele de ovine au crescut foarte mult. Romania e unul dintre primele trei sau patru state membre la nivelul efectivelor de ovine si a productiei in acest domeniu. Nu trebuie sa-i descurajam, trebuie sa-i incurajam acolo unde trebuie valorificat potentialul si cred ca in Romania in perioada urmatoare trebuie valorificata productia pe care o avem si crescuta valoarea adaugata pe care o avem. Nu e suficient sa crestem doar efectivele, ci sa crestem si pretul pe care-l obtinem pe carne, pe lapte si asa mai departe”, a spus Ciolos.

In toamna anului trecut, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Francu, se plangea, la sedinta Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, ca pretul animalelor a scazut foarte mult, astfel ca o vaca a ajuns sa valoreze cat o pereche de pantofi.

"Anul asta producem scump, prost, deoarece furajul este foarte prost si putin. Vreau sa va atrag atentia ca o vaca se vinde cu 500 de lei. Ajungem inca un pic si dam o vaca pe un pantof", spunea Francu. El afirma ca efectivul de bovine din Romania va fi refacut abia peste cinci ani si doar daca Ministerul Agriculturii va lua masuri in acest sens.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Intre 89 si 93 de euro in plus pentru crescatorii de bovine
Setari Cookie-uri