Padurarii, care protesteaza in Piata Victoriei, sunt nemultumiti din cauza salariilor si a faptului ca "peste 50% din fondul forestier al Romaniei a fost retrocedat cu toate valurile de legi". Acestia cer demisia ministrului Mediului.

La protest au fost prezenti peste 500 de padurari veniti din toate colturile Romaniei, acestia fac parte din Federatia pentru Apararea Padurilor (FAP), conform Mediafax.

Acestia au venit cu pancarte si bannere pe care scrie: " Salariu padurar, 1.400 de lei (300 de euro)", " 400 de concedieri la r.n.p.", " demisia ministrului Mediului si a Apelor si Padurilor".

Principala nemultumire: Padurile statului nu sunt protejate

Principala nemultumire a padurarilor este legata de situatia padurilor din Romania. Totodata, acestia acuza, ca Ministerul Mediului, prin departamentul Padurilor, "nu ia masuri pentru protejarea padurilor statului".

"Asistam la o situatie extraordinara. La padurile statului, grupurile de interese vor sa acceada si in administrarea padurilor statului si determina Romsilva sa-si restranga activitatea. S-a facut o estimare, sunt aproape sapte mii de locuri de munca care s-ar putea pierde. Solicitam primului ministru al Guvernului Romaniei sa demita pe ministrul Mediului Apelor si Padurilor si pe secretarul de stat pe paduri. Aceste grupuri de interese trebuie sa fie in atentia ministerului si a institutiilor anticoruptie", a declarat pentru MEDIAFAX, Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor.

Peste 50% din suprafata fondului forestier a fost retrocedat

"Peste 50% din suprafata fondului forestier a fost retrocedata cu toate valurile de legi. Toate aceste paduri, in marea lor majoritate, au fost foarte slab sau deloc administrate. Acolo se produce jaful urias in Romania, acolo se produc toate taierile ilegale pe care le vedeti. Nu spunem ca noi suntem ingeri la Romsilva si la noi sunt uscaturi ca in orice alt domeniu", a spus unul dintre padurarii de la protest.
Totodata, acesta a mai spus ca prin protestul de miercuri, incearca sa traga "un semnal de alarma si vis a vis de regulamentul de masa lemnoasa".

"Acest regulament ne-a creat multe neplaceri. Am fost acuzati de firmele de exploatare ca punem preturi exagerat de mari", a mai povestit el.
"Ne deranjeaza neaplicarea legii 46/2008 care prevede ca pentru personalul silvic se aplica un spor la salarii de 25% numit spor de risc. La salariul existent trebuie sa se aplice acest spor de risc. Salariul unui padurar din Romania este 1.400 de lei, aproximativ 300 de euro pe luna. Comparativ cu un padurar din Ungaria care caatiga 900 de euro si unul din Polonia care are 1.500 de euro"., a spus Criste Mihai, un padurar din Gherla.
Potrivit padurarilor in urma cu trei saptamani au trimis un memoriu la CSAT, iar miercuri vor lasat o petitie cu nemultumirile lor, la Guvern.

Citeste si:
Petre Daea, sarbatorit la 70 de ani cu tort in forma de oaie
Petrecere cu un tort in forma...

Sursa foto: Kletr / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Presa germana: ,,Padurarii traiesc periculos in Romania"