Depasirile normelor de poluare exista, sunt din ce in ce mai mari de la an la an si toate administratiile publice din Romania trebuie sa implementeze planurile de masuri privind imbunatatirea calitatii aerului, a declarat, luni, ministrul Mediului, Costel Alexe.

"Am venit azi intr-o vizita de lucru in teren in urma informatiilor alarmante aparute in presa. La nivel european folosim cu totii aceeasi metoda prin care stabilim daca sunt depasiri mai mari de 50 micrograme pe metru cub. Ceea ce ati prezentat dumneavoastra, mass-media, este o situatie la secventa intr-un minut unde sunt depasiri de peste 700 de ori. Este cu totul alta metoda fata de cea folosita la nivel european... Aceste depasiri alarmante exista. Sunt din ce in ce mai mari de la an la an. Trebuie sa inteleaga toate administratiile publice din Romania ca trebuie sa isi implementeze planurile de masuri privind imbunatatirea calitatii aerului. In situatia Bucurestiului, care este in procedura de contencios privind relatia cu Comisia si nu mai putem face absolut nimic decat sa asteptam sentinta, in momentul de fata mai niciuna dintre masurile incluse in plan nu a fost implementata. Daca am fi avut aceste masuri implementate am fi avut tinte mult mai mici decat aceste depasiri", a spus Alexe, conform Agerpres.ro.

El a subliniat ca in 2013 la Statia de monitorizare a calitatii aerului de la Cercul Militar National au fost inregistrate 24 de zile cu depasiri ale normelor de poluare, iar in 2018 au fost 70.

"In 2013, la aceasta statie (de la Cercul Militar, n.r.) au fost inregistrate 24 de zile cu depasiri, pentru ca in 2018 sa avem 70. Din pacate, de la an la an sunt depasiri mai mari decat ar trebui. Imaginati-va ca aceasta statie, in decursul saptamanii viitoare sau peste doua saptamani cand vom reusi sa punem toate datele cap la cap si sa iesim cu statistica, are sanse foarte mari ca depasirile din 2019 sa fie mai mari decat cele din 2018. De cele mai multe ori se arata cu degetul spre Ministerul Mediului ca fiind cel care ar trebui sa rezolve problematica poluarii in Romania. Nu este nimic mai fals de atat. Nu Ministerul Mediului este cel care poate controla poluarea intr-o capitala. Ministerul Mediului, prin planurile privind calitatea si managementul aerului, nu face altceva decat sa aprobe niste masuri, sa informeze primariile despre aceste depasiri, pentru a lua masuri", a explicat Alexe.

Potrivit ministrului de resort, Ministerul Mediului va suplimenta fondurile pentru incurajarea transportului public electrificat si nepoluant in marile orase.

"In momentul de fata nu avem in Bucuresti o centura asa cum ar trebui, astfel incat tot traficul sa nu tranziteze tot centrul. Nu avem, in momentul de fata, un transport public electrificat. Am avut prin Ministerul Mediului o masura dedicata celor trei orase cu probleme de poluare si aflate in procedura de infringement - Bucuresti, Brasov si Iasi, astfel incat sa-si modernizeze transportul in comun. Din pacate, doar Bucurestiul si Brasovul au reusit sa acceseze aceste fonduri. Am vorbit cu colegii din minister si cu cei de la AFM (Administratia Fondului pentru Mediu, n.r.) sa suplimentam si sa deschidem un nou apel pentru a incuraja transportul public electrificat si nepoluant. De asemenea, la nivel de Bucuresti, de mai bine de cinci ani de zile stau in conturile ministerului, asteptand sa fie trasi, cel putin 10 milioane de euro pentru piste de biciclete. V-as intreba retoric daca aveti idee cam cati bani au fost atrasi de Primaria Generala a Capitalei? Zero lei...", a precizat oficialul.

Alexe a punctat, totodata, ca autoritatile din subordinea Ministerului Mediului vor sanctiona orice abatere si orice primarie care nu va lua masurile necesare pentru scaderea nivelului de poluare a aerului.

"Depasirile privind poluarea nu fac altceva decat sa fie un atentat la siguranta si sanatatea cetatenilor, iar eu ca ministru transmit tuturor autoritatilor din Romania ca buna prietenie care a fost pana acum nu are cum sa mai existe, pentru ca personal nu pot sa-mi bat joc de sanatatea romanilor. Ii anunt pe toti cei trei primari din Bucuresti, Iasi si Brasov ca prin autoritatile din subordinea ministerului vom sanctiona orice abatere si daca nu vor fi luate masurile necesare (...) In momentul de fata, mesajul este unul foarte clar si este alarmant din pacate pentru societatea romaneasca: in marile orase poluarea este mult peste ceea ce ar trebui sa resimtim ca locuitori ai unei capitale sau in orase europene in 2020. Repetandu-ma inca o data: sunt planuri de masuri care trebuie implementate", a adaugat Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a efectuat luni dupa-amiaza o vizita in teren, la Statia de monitorizare a calitatii aerului de la Cercul Militar National, ca urmare a informatiilor vehiculate in spatiul public referitoare la calitatea aerului din Bucuresti.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri