Situatie paradoxala: Cel mai mare exportator de grau din UE importa din Romania

Franta va importa cantitati neobisnuit de mari de grau din Romania in perioada urmatoare, situatie paradoxala creata de recolta record pe care Romania o estimeaza in acest an, dar si de asteptarile ca in Franta cantitatea de grau recoltata sa fie cu mult sub cea obisnuita, din cauza conditiilor meteo neprielnice inregistrate anul acesta de cel mai mare exportator de grau din lume. Chiar daca Romania a ajuns sa exporte grau in Franta, se situeaza cu mult in urma acesteia in privinta productivitatii in agricultura.

O nava cu o incarcatura estimata la 55.000 – 60.000 tone de grau din Romania va ajunge in a doua jumatate a lunii august in portul Dunkerque, potrivit unor traderi, citati de Reuters.

In plus, exista informatii ca noi transporturi de grau din Romania s-ar putea indrepta catre Franta in curand, au adaugat traderii. Franta importa, de obicei, cantitati mici de grau din Romania, cu 17.500 de tone pentru intreg sezonul 2014/2015.

Potrivit estimarilor companiei franceze Agritel, recolta de grau din Romania ar putea ajunge in acest an la un nivel record de 8,3 milioane de tone. In acest context, Romania ar putea devansa Polonia, unde este asteptata o scadere de 10% a productiei, pentru a reveni intre primele zece tari la nivel global in functie de valoarea exporturilor de grau.

Achizitia celor 55.000-60.000 de tone de grau a avut loc in ultima saptamana, cand contractele futures care au ca activ suport pretul graului au atins pe Euronext maximul ultimelor 6 luni, afectate de estimarile ca Franta va avea cea mai mca recolta din ultimul deceniu. Preturile de pe Euronext au coborat ulterior, noteaza Reuters.

Citeste si:
Dominaţia Rusiei pe piaţa mondială a grâului continuă să crească
Dominaţia Rusiei pe piaţa...

Traderii de la Paris vor sa faca profit de pe urma graului romnesc

Potrivit traderilor, nu este clar in ce scop va fi folosit graul din Romania, insa unii dintre acestia afirma ca graul romanesc ar putea fi folosit pentru a acoperi livrarile pentru contracte futures vandute la Paris, astfel incat traderii sa profite de diferentele de pret dintra graul romanesc si cel din Franta.

De asemenea, nu este foarte clar ce calitate are graul importat, noteaza Reuters, insa unii traderi afirma ca este calitate buna, folosit pentru morarit.

Romania este un important exportator de grau si concureaza in mod obisnuit cu Franta pentru a exporta in diferite tari, printre care Egipt, cel mai mare importator de grau din lume.

In piata au aparut saptamana trecuta speculatii ca Franta ar putea consemna si un import foarte rar din Rusia. Traderii sunt precauti, insa, in privinta graului rusesc, intrucat o taxa de import impusa de UE erodeaza puternic atractivitatea acestuia in privinta pretului.

Citeste si:
Coronavirus | Distribuția cazurilor pe județe: Clujul reintră în...
Coronavirus 25 ianuarie |...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri