Cat pierd agricultorii din Romania din cauza secetei din acest an

In lipsa ploilor si a unor sisteme de irigatii puse la punct, campiile din estul si sudul Romaniei s-au uscat, iar cele mai afectate sunt culturile agricole de primavara, precum porumbul si floarea-soarelui, conform Adevarul.

Pentru a estima cati bani se vor pierde, in 2016, din cauza secetei, „Adevarul Financiar“ a calculat valoarea productiei de porumb si floarea-soarelui, intr-un an agricol obisnuit, rezultata din media multianuala din perioada 2013-2015. Astfel, productia anuala medie a fost de 10,72 milioane de tone de porumb si de 2,03 milioane de tone de floarea-soarelui, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

La un pret mediu de 700 de lei pe tona, productia de porumb a Romaniei, dintr-un an obisnuit, valoreaza putin peste 7,5 miliarde de lei. De cealalta parte, la un pret de 1.300 de lei pe tona, productia de floarea-soarelui valoreaza circa 2,64 miliarde de lei.

Cum specialistii se asteapta la pierderi de 40-60% pentru 2016, acestea ar insemna o paguba de 3-4,5 miliarde de lei, in cazul porumbului, si de 1-1,6 miliarde de lei, in cazul productiei de floarea-soarelui. Cele doua sume ar cumula o pierdere de minimum patru miliarde de lei si de maximum sase miliarde de lei, adica, in cel mai pesimist scenariu, o gaura de 0,8% in Produsul Intern Brut al Romaniei.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Citeste si:
Ludovic Orban: Nu putem da despăgubiri fermierilor după cum vrem noi
Ludovic Orban: Nu putem da...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri