Fermierii continua sa fie penalizati de deficientele structurale ale agriculturii romanesti si nu profita decat in mica masura de recoltele-record din 2016, din cauza ca nu dispun de capacitati suficiente de depozitare care le-ar permite sa vanda la momentul in care pretul creste, astfel ca sunt nevoiti sa vanda mare parte din productie imediat dupa recolta intermediarilor si traderilor, la preturi mici, explica specialistii din sectorul agricol, consultati de News.ro.

Productiile agricole medii la hectar au crescut in acest an la aproape fiecare din principalele culturi in Romania, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii.

Productia de rapita a Romaniei s-a majorat in acest an cu 38%, pana la 1,26 milioane tone, iar productia de orz a urcat cu 24,5%, la 1,33 milioane tone. Insa datele cele mai spectaculoase sunt cele privind productia de grau si secara, care s-a majorat in acest an cu 5,5%, ajungand la 8.428.604 tone, un nivel-record istoric.

Insa productiile-record obtinute de agricultorii romani nu se traduc si in castiguri pe masura, pentru ca cei mai multi sunt nevoiti, ca si in anii anteriori, sa isi vanda mare parte din productie imediat dupa recolta, atunci cand preturile sunt cele mai mici.

Fermierii spun ca, in prezent, preturile sunt la nivelul anului 2015, insa cheltuielile agricultorilor au crescut cu pana la 10% , iar cei care vand la pretul actual reusesc cu greu sa-si acopere cheltuielile.

In plus, anul acesta fermierii au primit si subventiile cu intarziere, ceea ce inseamna, pentru multi, o povara in plus. “Preturile nu sunt bune, sunt la acelasi nivel cu cele inregistrate in 2015. In conditiile in care preturile au ramas la un nivel scazut, iar subventiile au ajuns tarziu in conturile fermierilor, agricultorii sunt intr-o situatie disperata”, a declarat pentru News.ro, consilierul in cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), Ion Cioroianu.

Fermierii spun ca preturile sunt in prezent de 60-70 bani pe kilogramul de grau, 1,5 lei pe kilogramul de rapita, 58 de bani pe kilogramul de orz, 50-60 de bani pe kilogramul de porumb si 1,3-1,45 de lei pe kilogramul de floarea- soarelui.

In fiecare an, preturile scad in perioada recoltei pentru ca oferta este abundenta, in conditiile in care cei mai multi fermieri nu dispun de depozite.

Din aceasta cauza, cei care profita cu adevarat de recolta buna din acest an sunt intermediarii si traderii, care cumpara la preturile mici de la momentul recoltei si vand apoi, pe parcursul anului, la preturi mai mari.

Presedintele Asociatiei Producatorilor Agricolei de Cereale si Plante Tehnice din Ialomita, Nicolae Sitaru spune ca fermierii sunt nevoiti sa vanda chiar si la preturi mai mici decat cele din 2015 pentru ca nu au de ales.

“Dar indiferent de preturi, fermierii vand cand au nevoie de bani”, a subliniat Sitaru, fermier care a recoltat anul acesta 5.400 de tone de grau. In schimb, marii agricultori din Romania si-au construit, in timp, spatii de stocare a cerealelor si pot pastra productiile obtinute anul acesta pana la momentul in care preturile sunt convenabile.

“Fermierii stocheaza productiile deoarece nu este rentabil sa vanda. Dar aceasta este o posibilitate pentru cei care au unde sa stocheze. Spre exemplu, anul trecut in vara pretul pe kilogramul de grau era de 0,40 de lei, iar in ianuarie pretul a ajuns la 0,72 de lei. Insa, nu toti isi permit acest lucru si au nevoie de bani cash pentru a-si plati datorile”, a declarat pentru News.ro Dimitrie Musca, agricultor din Arad.

Fermierul a avut o productie anul acesta de 27.000 de tone de grau si se asteapta ca si de la cultura de porumb sa obtina o recolta similara. Acesta spune ca va stoca toata recolta deoarece nu vrea sa vanda pe un pret de nimic.

Insa cazurile de acest gen sunt inca rare in Romania, spre castigul intermediarilor si traderilor, care detin cele mai multe spatii de depozitare din tara. In acest fel, pe lantul valoric al agriculturii din Romania, mare parte din castig ajunge la traderi si la intermediari si o proportie mica ramane agricultorilor, indiferent de dimensiunea productiei dintr-un an sau altul.

Totusi, in ultimii ani, productiille de grau, spre exemplu, au avut fluctuati mai mici decat in perioada anterioara si s-au mentinut peste 7 milioane de tone pe an, in conditiile in care traderii au organizat sistemul prouctiei de cereale din Romania in jurul pretului de import al Egiptului, principalul client pentru exporturile romanesti de grau.

In 2015, Romania a exportat circa 10 milioane de tone de cereale, in special grau si porumb, in valoare de 2 mliarde euro. In Egipt au ajuns anul trecut 1,1 milioane de tone de grau romanesc, in valoare de 223 milioane euro.

Sursa foto: Subbotina Anna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri