Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca fondul de creditare are o importanta mare si este derulat cu Fondul European de Investitii, conform legislatiei europene.

"Trebuie realizat acest fond de creditare pe care ni-l dorim cu totii in agricultura. Acest fond este construit pe principiul impartirii riscului, nu mai este nevoie de nu stiu care garantii. Aici avem o problema, pentru proiectele de dezvoltare rurala, eu am negociat cu bancile o dobanda de 2,5%, inclusiv comisionul, deci o dobanda foarte buna." a declarat ministrul Agriculturii la conferinta "PNDR 2014 – 2020 – prezent si viitor".

Vom detalia caracteristicile acestui program alaturi de ministrul Achim Irimescu, joi, la conferinta AgriFinance. Participarea este gratuita.

Citeste si:

Ministrul a vorbit si despre cei care au un start-up si nu au istoric, precizand ca in cazul acestora este vorba de un comision de garantare de 3,8%. Irimescu a mai declarat ca spera sa semneze oficial acest memorandum si in cel mai scurt timp Fondul European de Investitii sa stabileaca doua, trei banci pentru implementare.

Daniela Rebega, directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, a declarat ca prin intermediul acestui fond in anul 2020 vor fi cheltuite toate fondurile destinate PNDR 2014-2020.

"Prin intermediul acestui fond de creditare se vor acorda credite atat pentru beneficiarii programului in vederea asigurarii partii de cofinantare, cat si credite de sine statatoare, credite ca vor avea dobanda mult mai mica si vor fi mult mai avantajoase, avand in vedere ca rata de partajare este de 30% din partea bancilor si de 70% din partea programului. Bancile vor putea pune dobanzi doar pe partea de 30%. Acesta este un prim pas ce ne va permite noua ca in anul 2020 sa putem sa cheltuim toate fondurile destinate PNDR 2014-2020", a declarat Daniela Rebega, director general al Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.