Fermierii nu ar trebui sa se teama sa ‘evalueze’ cunostintele agricole ale bancherului atunci cand solicita o finantare, asa cum, la randul lor, si ofiterii de credit cer detalii amanuntite despre respecivele afaceri, mentioneaza Codrut Nicolau, director relatii comerciale Carpatica, membra a Patria Bank.

“Fermierul trebuie fara jena sa intrebe direct bancherul daca are sau nu expertiza agricola. Spun asta pentru ca uneori banca nu intelege modelul de business al afacerii care cere finantare. De exemplu, in cazul fermelor, nu este mereu corect ca analiza financiara sa fie bazata doar pe structura culturilor din ultimul an. Bancile trebuie sa aiba consilieri cu dubla specializare, care sa inteleaga cum functioneaza o ferma si care pot merge in curtea fermierilor inainte de a acorda un credit”, a declarat Codrut Nicolau, in cadrul conferintei AgriFinance, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Patria Bank si TMT PR.

Acesta adauga totodata ca si fermierii ar trebui sa poata face o prezentare a propriei afaceri in termeni cantitativi si simpli, dovedind astfel ca au capacitatea de a returna creditele.

“Trebuie sa fim realisti: banca nu este Maica Tereza, este un partener comercial, vrea sa faca profit iar pentru acest lucru trebuie sa isi poata recupera banii pe care i-a investit intr-o ferma. Cand creditam o ferma avem tot interesul ca aceasta sa faca bani pentru a-si putea returna ulterior creditul. (…) Este important ca un fermier sa aiba asteptari rezonabile si sa isi poata prezenta afacerea intr-un mod clar”, spune Codrut Nicolau.

Foto: Ovidiu Udrescu

Citeste si:
Microfinantarea: potential urias, oferta limitata! Care sunt solutiile
Codrut Nicolau (Patria Bank):...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Orban: România urmează să beneficieze de 3-5 mld. euro
Setari Cookie-uri