Romania va fi in stare sa treaca peste acest moment greu in care se afla din cauza pestei porcine africane, daca nu sunt puse zilnic la indoiala procedurile si nu se fac interpretari de tot felul, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, adaugand ca pe unii nu-i intereseaza soriciul porcului, ci doar modul in care pot creste in sondaje.

"Romania va fi in stare sa treaca peste acest moment greu, care este un moment dificil, printr-o singura solutie: sa analizam cu atentie si sa actionam impreuna. Daca noi zilnic punem la indoiala procedurile si facem interpretari de tot felul, nu putem sa stapanim acest virus. Pe unii, am vazut eu ca nu-i intereseaza soriciul porcului, cum nu-i interesa oaia, criticau oaia seara si mancau branza dimineata, asa e si acum. Nu-i intereseaza soriciul porcului, ci doar daca cresc cumva in sondaje. Ori Romania nu are nevoie de asa ceva. Eu, ca om responsabil de sector, ii rog pe toti sa intelegem acest moment si sa ne dam mana cand e rau, sa nu facem interpretari si speculatii de tot felul", a precizat Petre Daea, scrie Agerpres.

Acesta a fost intrebat la finalul conferintei de bilant despre situatia pestei porcine africane, care de altfel a fost si singura tema pentru care jurnalistii si-au exprimat interesul.

Seful MADR a tinut sa precizeze ca poate sa raspunda doar la anumite intrebari pe acest subiect, atat cat ii permit competentele ca membru in Comitetul national pentru situatii de urgenta, care de altfel este structura ce decide modul in care se actioneaza si care va comunica stadiul evolutiei acestei boli.

Ministrul a mentionat ca in Romania nu exista specialisti si nicio facultate care sa produca specialisti in ceea ce priveste combaterea pestei porcine africane (PPA) si de aceea trebuie lasati medicii veterinari sa isi faca treaba, conform procedurilor stabilite de Uniunea Europeana, adaugand ca boala exista de 40 de ani si nu a fost generata in Romania.

Petre Daea anunta despagubiri pentru toti cetatetii afectati de pierderea animalelor

"In Romania nu exista niciun specialist, nicio facultate care sa produca specialisti privind combaterea PPA. Nu a fost o boala cunoscuta si care sa manifeste interes pentru cercetare, pentru a fi analizata. De aceea ne folosim de experienta oamenilor care s-au intalnit cu o asemenea boala, dar care nu are nici vaccin si nici tratament. (...) Au venit specialisti din Franta, Danemarca si din Spania a venit unul in Romania, un specialist pe care il folosesc tarile aflate in aceasta situatie. A analizat si situatia de la noi, considerand ca pe partea de vest, in Satu Mare, am reusit sa inchidem focare de patru ori pana acum. Acolo virusul a putut fi stapanit, dar in sud, situatia are alta dimensiune generata din interpretarile specialistilor de o serie de factori specifici zonei. Este important ca toata lumea este conectata pentru rezolvarea ei. Noi nu avem dreptul sa facem atac la proceduri, procedurile fiind stabilite de UE. Nu intru in contradictie cu nimeni, dar boala nu a fost generata in Romania, nu a facut-o vreun creuzet din Tara Romaneasca o asemenea boala, boala este de multi ani, este de 40 de ani in Sardinia si a evoluat foarte rapid in Rusia, Belarus, Ucraina, Moldova, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria si mai nou in China. (...) Daca nu avem specialisti in Romania, cum peste noapte trebuie sa ne erijam in specialisti in domeniu? Haideti sa-i lasam pe cei care stiu, sa isi faca treaba. Eu am incredere in medicii sanitari-veterinari, in corpul sanitar-veterinar care stie cum sa se comporte cu boala. Stiu sa se lupte cu bolile la animale si la pasari, s-au pregatit pentru asa ceva, pentru a pune stavila acestei molime", a explicat seful MADR.

Acesta a anuntat ca pe data de 6 septembrie va fi o reuniune, cel mai probabil, la UE, "cu toti oamenii de stiinta din lume", ca sa vada caile prin care se pot opune acestei boli.

Intrebat daca se va decide cumva sa nu se mai creasca porci in gospodariile populatiei o anumita perioada de timp, asa cum s-a intamplat in Polonia pentru eradicarea bolii, Daea a raspuns:" Este exclus. Porci in Romania se cresc si se vor creste, cum de altminteri se cresc si in Polonia. Trec si aceste momente grele costisitoare pentru tara".

In aceste context, ministrul a subliniat ca niciun cetatean afectat de pierderea animalelor din cauza PPA nu va ramane fara despagubiri.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri