Recolta de grau din acest an va fi "fara niciun dubiu" mai slaba decat anul trecut - in prezent estimarile arata o diminuare cu cel putin 20% fata de 2017 - dar pe masura ce se intarzie cu secerisul din cauza apei acumulate pe camp, pierderile vor creste, sustine Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Desi recoltele de orz si orzoaica au fost recoltate in bune conditii, inainte de inceperea ploilor, productia de rapita a suferit o pierdere de cel putin 50% fata de anul trecut din cauza lipsei de apa in prima etapa, iar ulterior din cauza valului de precipitatii si a fenomenelor extreme: grindina si furtuna, potrivit Agerpres. Salvarea pare sa vina in acest an de la porumb si floarea soarelui, care in prezent se afla intr-o stare de dezvoltare normala, cu toate ca excesul de umiditate a permis dezvoltarea agresiva a bolilor si daunatorilor.

Potrivit sefului LAPAR, anul 2018 pentru culturile agricole a fost unul dintre cei mai capriciosi din ultimii cativa zeci de ani, pentru ca au fost consemnati absolut toti factorii pe care ii poate dezvolta natura: seceta, inundatii, grindina, furtuni si exces de umiditate. Si, in plus, a aparut si pesta porcina africana (PPA) care ar putea influenta masiv exporturile de cereale, in special cele de grau si porumb, culturi care de fapt aduc cele mai incasari in comertul cu produse agroalimentare. Numai anul trecut exporturile de grau si porumb ale Romaniei au atins 1,73 miliarde de euro.

LAPAR: Recoltatul la grau inca nu s-a terminat

Seful LAPAR sustine ca recoltatul la grau inca nu s-a terminat, pentru ca sunt zone unde apa nu permite intrarea utilajelor in camp si totul depinde de vreme.

"Cantitatea de precipitatii a fost atat de mare ca sunt zone intinse in care apa sta pe camp, mai ales in Moldova. Nu avem de unde stii cat mai dureaza recoltatul la grau. Nu stiu daca de la 1 iulie si pana in prezent cumulat pe fiecare ora am avut cinci zile bune pentru seceris la grau. Productia totala pe zi ce trece tot scade si va fi cu siguranta mult mai slaba. E greu recoltatul in asemenea conditii, se produc pagube destul de mari, si nu stim pana unde se vor duce pierderile, pentru ca procesul mai dureaza. Cu siguranta productia va fi mai slaba anul acesta, fara niciun dubiu, cel putin cu acele procente pe care le-am anuntat deja, circa 20%, iar pierderile, cu cat intarziem recoltatul, ele vor creste si productia va fi mai mica fata de anul trecut", a explicat presedintele LAPAR.

Acesta sustine ca la ora actuala este greu de spus cat grau din recolta acestui an va fi bun pentru panificatie, dar in mod cert cantitatea pentru furaje va creste fata de ultimii doi ani. "Din punct de vedere al graului panificabil, este greu de spus acum pe caprarii, cat e panificabil si cat pentru furaj. Cert este ca fata de anul trecut sau de acum doi ani procentul intre cele doua s-a rostogolit si astfel avem o cantitate mai mare de grau pentru furaj si mai mica pentru panificatie", a spus Laurentiu Baciu.

In ceea ce priveste pretul graului, reprezentantul asociatiei agricultorilor subliniaza ca acesta nu se formeaza acum si este prematur de estimat cum va evolua. "Probabil poate sa fluctueze atunci cand nu se va gasi marfa suficienta sau nu va fi de calitate foarte buna, atunci o sa joace mai tare preturile. Este prematur de a estima acum preturile. Ramane sa asteptam, sa vedem ce urmeaza din punct de vedere meteorologic, dar si incheierea campaniei de seceris la grau. Asa cum va spuneam, inca mai sunt suprafete mari si pe zi ce trece se diminueaza productia la hectar", afirma liderul LAPAR.

Recolta de orz si orzoaica la adapost; productia de rapita, la jumatate fata de 2017

Daca nu sunt probleme la culturile de orz si orzoaica pentru ca au fost recoltate in bune conditii, inainte de inceperea ploilor, la rapita, dupa "o seceta crunta" in perioada in care aceasta cultura avea nevoie de apa, fenomen ce a redus substantial productia, au fost si zone, mai ales in centrul si nordul tarii, unde majoritatea suprafetelor au fost prinse de valul de precipitatii.

"Si pe langa cantitatile mari de apa a mai intervenit pe ici pe colo grindina, furtunile, si care la fel au avut un efect devastator in anumite zone asupra acestei culturi de rapita, cultura care stim ca este foarte sensibila pana ajunge la maturare. Cred ca nu exagerez cu nimic daca spun ca productia de rapita in comparatie cu cea de anul trecut este undeva la jumatate", a adaugat Baciu.

Porumbul si floarea soarelui, in stare normala de dezvoltare

Presedintele LAPAR sustine ca in prezent, dupa o perioada de seceta la inceputul perioadei de vegetatie, porumbul este intr-o stare de dezvoltare normala pentru aceasta perioada, desi la aceasta cultura, dar si la floarea soarelui, din cauza excesului de umiditate "bolile si daunatorii sunt foarte agresivi" si la randul lor dauneaza productiilor estimate la un moment dat ca se vor realiza.

"Si porumbul are foarte multi daunatori si floarea soarelui are probleme cu foarte multe boli. Sunt situatii in care nu se mai poate interveni in tratamentele lor. Ramane sa asteptam sa vedem cum va evolua de acum incolo si sa oprim aceste infestari cu boli si daunatori. Repet, sunt conditii excelente pentru dezvoltarea bolilor si daunatorilor, care sunt atat de agresive asupra plantelor. La cum arata acum porumbul si floarea soarelui practic nu ar trebui sa pierdem locurile ocupate anul trecut in Uniunea Europeana, la productii, dar mai e mult pana departe, cel putin o luna la floarea soarelui si cel putin doua luni pana incepem recoltatul porumbului. Este greu de anticipat. Trebuie sa vedem si evolutia temperaturilor in perioada urmatoare, care ar putea sa mai diminueze din boli si daunatori, pentru ca interventiile in stadiul acesta de vegetatie sunt destul de greoaie si nu la indemana oricui. Nu ca nu ar fi solutii, dar sunt costisitoare. Imi este greu de anticipat ceva tinand cont de faptul ca la sfarsitul lunii iunie ne uitam la culturile de grau si ne asiguram ca avem o productie foarte buna, de buna calitate, iar dupa o luna constatam ca mari suprafete nici nu au putut fi recoltate si s-a diminuat si calitatea productiei . De aceea suntem putin mai rezervati, pentru ca viata ne-a demonstrat ca ramanem inca la mana naturii", a avertizat presedintele LAPAR.

El a mentionat ca anul 2018 a fost cel mai atipic si mai capricios raportat la cei 36 de ani ai sai de vechime in agricultura, "un an in care am avut parte de absolut toti factorii care ti poate dezvolta natura".

"Daca ma intrebati pe mine personal, la cei 36 de ani de vechime in agricultura, nu am intalnit niciodata un an de intensitatea aceasta, un an atat de capricios in care practic am avut parte de absolut toti factorii pe care ti-i poate dezvolta natura. Am avut seceta, am avut inundatii, am avut grindina, am avut furtuni, am avut exces de umiditate. Tot anul acesta am avut parte de toate", a mentionat Laurentiu Baciu.

Pesta porcina africana (PPA), o problema grava si pentru afacerile agricultorilor

In opinia sefului LAPAR, toti cei care din "neglijenta si incompetenta" au generat situatia aceasta privind PPA ar trebui trasi la raspundere, facand referire in primul rand la ANSVSA.

Citeste si:

    "Este o problema delicata ca rezolvare, dar cred ca ar trebui pana la urma trasi la raspundere toti cei care din neglijenta si din incompetenta au generat situatia aceasta. Ma refer la cei carora le revenea sarcina pentru care au incasat salariul in fiecare luna sa ia toate masurile ca sa nu vorbim acum despre pesta, mai ales ca este o HG din 2016 in care se trasau actiuni concrete si complete pentru diminuarea acestei boli. Responsabili cu ceea ce se intampla cu PPA este ANSVSA, care vad ca acum are ciocul foarte mic, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Mediului si mai putin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. ANSVSA este subordonat direct Guvernului, porcul mistret, cel care transporta boala, este la MAP. Este un adevarat dezastru. Nu stiu daca nu vor mai fi si situatii sa facem niste actiuni care nu ne obliga, cred ca da cu virgula undeva la tot ceea ce se intampla. MADR si persoana ministrului Agriculturii s-au agitat degeaba, desi nu era in sarcina dansului, el s-a agitat cel mai mult si atunci cand lucrezi mai faci si gafe, ca acel ordin care ne-ar putea dauna foarte mult noua agricultorilor. Ordinul de la cap la coada este o aberatie, care nu se poate materializa in teren. A iesit de altfel si ministrul si a explicat ca sa dreaga busuiocul", a spus presedintele Ligii.

    El afirma ca aceste actiuni de stropire cu o anumita substanta a masinilor sau aplicarea ei pe acele covoare nu vor face decat "sa umple buzunarele unor baieti destepti", la fel cum s-a intamplat pe vremea gripei aviare, atata timp cat nu exista antidot si tratament la acest virus.

    "De ce imi da cu virgula? Am intrebat profesionistii si toti au spus ca nu exista antidot si tratament la acest virus si atunci mi-am pus si eu intrebarea ca om, cu ce stropesc eu masinile? Cu ce sunt impregnate acele covoare? Nu as vrea sa aud peste cateva luni ca s-a intamplat cu aceste produse asa cum s-a intamplat cu cele cateva milioane de euro pe vremea gripei aviare. Deci specialistii au spus ca nu exista antidot, nici de tratament nici de preventie. Pentru mine vaccinul este o preventie. Daca nu exista, cu ce stropesc masinile, ori aceasta actiune este doar ca sa umple buzunarele unor baieti destepti?", precizeaza Baciu.

    De asemenea, el sustine ca nu a vazut un "plan de bataie" al MAP pentru diminuarea efectelor PPA, care este de fapt gestionarul porcului mistret si despre care se spune ca transporta boala.

    "Aceste probleme cu extragerile de porci sunt de foarte multa vreme. Este acea Lege a vanatorii care sta prin Parlament si s-a renuntat la ea pentru ca baietii destepti au toti fonduri de vanatoare. Cred ca de asta MAP nu este interesat de o actiune de diminuare a acestor transportatori de boli. Nu vreau sa fiu asociat ca vreau sa omor animalele salbatice, dar ceea ce am invatat eu la scoala este ca trebuie sa existe o corelatie in lantul trofic. In momentul in care speciile se inmultesc mai mult decat le permit conditiile de trai, acolo va aparea o epidemie. La fel este situatia si la urs. Cei care au preluat aceste fonduri de vanatoare aveau niste obligatii fata de fondul cinegetic, dar, care, din lacomie nu fac nimic, nu cheltuie nimic, pentru ca acolo unde sunt situatii critice de gasirea hranei trebuie sa intervina omul. Animalul acela atunci cand coboara de pe munte, coboara din disperare, de foame. Ori proprietarul de ce nu-i asigura hrana, daca vrea atat de mult urs in fond? Este insa o explicatie. Pentru un vanat ca acesta, daca vorbim de urs sau daca vorbim de cerb, trebuie sa dau vreo cateva mii de euro, iar baietii acestia destepti vor doar sa faca bani si nu sunt interesati de a mentine o structura a fondului cinegetic", avertizeaza seful LAPAR.

    Pe de alta parte, PPA poate sa afecteze foarte mult si exporturile de cereale, in conditiile in care numai anul trecut au fost refuzate la export cateva vapoare cu grau pentru ca au fost gasite seminte de mac.

    "Toate aceste probleme legate de PPA vor avea efecte economice. Este suficient sa ai o declaratie in acest sens, mai putin gandita, si sa se duca in cap pretul la cereale, pentru ca si locul acela fruntas al Romaniei din Europa deranjeaza. Avem productie mare, avem productie buna, iar cu problema pe care o avem se poate umbla la pret, pentru ca deranjeaza alte buzunare europene. Evident ca virusul PPA rezista in functie de temperatura, de la cateva zile pana la 100 de zile, dar in final indiferent de numarul de zile, el dispare, si nu tot porumbul pe care il recoltezi azi il mananci azi, poate peste un an ori un an nu are cum sa reziste. Dar cum intotdeauna la noi cineva trebuie sa castige cand este o nenorocire este normal ca se va specula chestia aceasta si baietii destepti o vor folosi din plin", a avertizat Baciu.

    Anul trecut, Romania a raportat o productie totala de cereale de aproape 27 de milioane de tone, adica 1,4 tone pe fiecare roman, cu recorduri istorice la grau, mazare, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri si porumb.

    Productia de grau, secara si triticale a fost de circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar, in timp ce la porumb, recolta "a sarit" la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape 6 tone la hectar. Si la floarea-soarelui a fost consemnata o productie record de 3,167 milioane de tone in 2017, cu un randament de 2,72 tone la hectar.

    Conform datelor statistice, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, Romania ocupa, in 2017, primul loc la floarea soarelui (in functie de suprafata cultivata si de productia realizata), locul intai la porumb boabe in functie de suprafata cultivata, si locul doi la productia realizata, dupa Franta. De asemenea, la grau era pe locul cinci atat la suprafata cultivata, cat si la productie.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



    Setari Cookie-uri