Primul tractor romanesc, TAGRO, este un tractor conceput si realizat pe platforma IRUM Reghin, are aer conditionat si costa de la 34.500 euro.

Proiectul TAGRO a fost realizat in Centrul de Cercetare si Dezvoltare pentru Utilaje Agricole si Forestiere - IFOR - care functioneaza la Reghin, Transilvania. Acest centru a fost infiintat de grupul de firme MAVIPROD, in incinta fabricii IRUM si a presupus o investitie de 2,65 milioane de euro reunind aproximativ 50 de ingineri romani.

Investitia in concretizarea proiectului TAGRO a insemnat alti 4.000.000 de euro pusi la dispozitie de grupul MAVIPROD, actionarul IRUM. TAGRO este primul tractor agricol romanesc produs dupa o pauza de 10 ani.

Acest tractor este destinat cu precadere fermelor mici si mijlocii si va fi vandut atat pe piata interna, cat si pe cele externe. TAGRO va avea toate dotarile necesare unui tractor modern, inclusiv comenzi prin radio si aer conditionat. Inainte de lansare, tractorul a fost testat in Romania si in Italia, iar pana la finalul acestui an se va finaliza procesul de omologare in cadrul Registrul Auto Roman Bucuresti.

Pretul de pornire pentru un astfel de tractor agricol va fi de 34.500 de euro. Productia in serie va incepe in aprilie 2019, iar conducerea IRUM Reghin estimeaza ca in primul an vor fi produse si vandute 200 de tractoare, in 2020 va fi depasit pragul de 300 de tractoare TAGRO, iar in 2021 vor urma alte 500 de tractoare TAGRO.

2018 este si anul in care se implinesc 65 de ani de la fondarea IRUM si 25 de ani de la fondarea grupului MAVIPROD, actionarul majoritar al fabricii de tractoare din Reghin.

Fabrica IRUM a fost fondata in anul 1953, pentru a repara utilaje si mecanisme agricole si forestiere. In anul 1969, la IRUM a inceput productia de tractoare articulate forestiere. In anul 1993, familia Oltean, a fondat grupul MAVIPROD. Administrat cu inteligenta, acest grup a fost capabil sa cumpere, in anul 1996, pachetul majoritar de actiuni de la IRUM Reghin. Aceasta tranzactie a insemnat salvarea de la faliment a fabricii din Reghin. Dupa ani de modernizare, IRUM Reghin a intrat, in anul 2007, intr-un parteneriat cu Uzinele Tractorul din Brasov pentru a produce impreuna un tractor agricol romanesc, insa falimentul uzinei brasovene a pus capat acestui proiect.

In anul 2010, IRUM Reghin a inceput productia de tractoare agricole in parteneriat cu Uzinele Belarus. Treptat, productia a crescut, iar in prezent IRUM Reghin vinde anual cate 500 de tractoare pe piata romaneasca. Acest lucru inseamna 20 la suta dintr-o piata in care sunt vandute anual 2.500 de tractoare noi.

Un alt punct de cotitura in evolutia fabricii de tractoare a fost reprezentat de deschiderea Centrului de Cercetare si Dezvoltare IFOR, in anul 2015. Astfel, la capatul a trei ani de eforturi sustinute, echipa Centrului a reusit sa produca cel mai spectaculos rod al unei traditii de 65 de ani: TAGRO.

”Am urmarit dezvoltarea unui produs care sa fie destinat fermierilor mici si medii, dar si fermierilor mari care folosesc si acest tip de tractoare pentru diferite activitati unde nu se preteaza tractoarele cu o putere mai mare. Focusul numarul unu a fost crearea unui tractor care sa aiba un raport calitate pret competitiv si care sa poata fi exportat cu brio oriunde in lume. In ceea ce priveste designul acestui tractor, s-a urmarit creearea unei identitati vizuale unice si proprii, care sa fie cel putin la nivelul oricarui mare producator mondial si sa reprezinte fundatia viitoarelor dezvoltari IRUM, in gama agricola. Astfel, am tinut cont de aspecte legate de confort si dimensiuni, dorindu-ne sa pastram acelasi logo, aceeasi linie traditionala a tractoarelor noastre. Un accent important s-a pus si pe partea de ergonomie si siguranta a utilizatorului final, elemente care putem spune cu mandrie ca sunt la cele mai inalte standarde”, spune Mircea Oltean, CEO-ul IRUM Reghin.

Caracteristicile TAGRO:
Motor FPT 86, 95, 102 CP
Norma de poluare: Stagiu IV final
Capacitate cilindrica: 3 387 cm³
Putere: 102 Cp ( 75Kw )
Cuplu maxim: 430 Nm la 1 400 rpm
Filtru de aer: uscat
Rezervor combustibil: 110 l
Rezervor AdBlue: 20 l
Cutie de viteze: Shuttle cu 12 viteze de mers inainte si 12 viteze de mers inapoi
Inversor mecanic
Blocare diferential: electrohidraulica
Tractiune: 4 x 4
Cuplare tractiune 4 x 4: electrohidraulica
Priza de putere spate: Independenta cu 540 / 1 000 rpm.
Debit pompa hidraulica: 60 litri / min
Capacitate de ridicare in tiranti spate: 4 400 kg, cu Sistem Auto Lift
Cuple hidraulice spate: 2 perechi
Certificata ROPS si FOPS, vizibilate sporita, scaun operator cu perna de aer, centura de siguranta, scaun pasager cu centura, girofar, stergatoare cu spalator parbriz fata/spate, geam spate cu degivrare
Aer conditionat
Oglinzi retrovizoare
Faruri de lucru: 2 fata / 2 spate
Echipare radio

IRUM Reghin a fost fondata in anul 1953 cu scopul de a produce, intretine si repara utilaje si mecanisme agricole si forestiere. Experienta acumulata in acest domeniu a reprezentat premisa pentru dezvoltarea si maturizarea proiectului primului tractor agricol romanesc.

In prezent, IRUM are aproape 500 de angajati, iar cifra de afaceri pe anul 2017 la nivelul grupului MAVIPROD din care care face parte si IRUM este de 40 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri