Ministerul Agriculturii vrea sa trimita un grup de cercetatori romani in Vietnam, acolo unde, potrivit presei internationale, a fost testat cu succes un vaccin impotriva peste porcine. Ministrul Agriculturii a anuntat luni ca cercetatorii ar urma sa colaboreze cu cei din Vietnam la obtinerea unui vaccin importriva acestui virus.

"Ma preocupa foarte mult acest lucru, motiv pentru care chiar astazi am dat drumul la o scrisoare catre ministrul din Vietnam sa il rog sa intram cu cativa cercetatori din Romania, foarte bine pregatiti, care sa colaboreze si sa putem ajunge sa realizam (un vaccin -n.red). Sunt convins ca acest lucru va fi posibil, pentru ca pe data de 15 aprilie noi am incheiat un memorandum, atat ANSVSA cat si MADR, cu Ministerul Agriculturii din Vietnam si pe aceasta directie stiintifica de colaborare, sa lucram impreuna pentru a ajunge cat mai repede in posesia acestui vaccin", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-un briefing de presa.

Este extrem de important, este tema zilei si a noptii. Lumea este ravasita de acest virus. Orice succes cat de mic ar fi trebui valorificat, amplificat si, evident, sa il putem folosi intr-o perspectiva cat mai apropiata cu putinta

"Vrem sa ne aducem si noi aportul"

Potrivit acestuia, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" (ASAS) va fi constituit un grup gata sa plece in Vietnam.

"Astazi am vorbit cu colegii ca este necesar sa intram imediat in dispozitivul acesta de lucru. Cu ANSVSA si ASAS sa facem repede un colectiv pentru a vedea cum putem ajunge la o intelegere de colaborare, in asa fel incat sa ne putem aduce si noi aportul", a mai spus Daea.

Vietnam a anuntat, recent, ca a avut succes cu crearea unui vaccin impotriva pestei porcine africane, care afecteaza fermele din statul asiatic si a determinat sacrificarea a aproximativ 10% din efectivele sale de porcine, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Pesta porcina africana - care s-a extins catre Laos si Coreea de Nord, dupa ce a fost detectata in China in august 2018 - a fost pentru prima data descoperita in Vietnam in februarie si s-a extins spre fermele din 61 de provincii, din totalul de 63.

Peste 2,9 milioane de porci au fost sacrificati in Vietnam, din efectivele de porcine estimate la aproximativ 30 de milioane, a anuntat ministrul Agriculturii, Nguyen Xuan Cuong.

"Cred ca suntem pe drumul cel bun. Vom avea curand un vaccin", a declarat Cuong pentru agentia de presa Vietnam News Agency (VNA).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri