O piata de frontiera nu reprezinta o economie dezvoltata. Pietele de frontiera sunt investibile, dar dispun de o lichiditate si o capitalizare de piata mult mai mici decat in cazul economiilor dezvoltate. De asemenea, pietele de capital din economiile de frontiera sunt, de obicei, urmarite de catre investitorii care alearga dupa randamente ridicate pe termen lung si corelatii mici cu alte piete.

The Wall Street Journal isi argumenteaza mentiunea pe baza Indicelui de sentiment al pietelor de frontiera, creat exclusiv pentru publicatia americana de catre firma de consulanta Frontier Strategy Group (FSG) cu sediul in Washington-DC. Indicele urmareste nivelul de interes manifestat de catre marile companii multinationale americane si europene in tarile din categoria economiilor de frontiera.

Indicele este un bazat pe informatiile centralizate de la aproximativ 200 de clienti multinationale ai FSG, care includ companii precum Coca Cola, General Electric, Novartis, Dell si Akzo Nobel. FSG colecteaza date despre tarile vizate de companii pentru potentiale investitii in viitor.

Citeste si:

Din cele 20 de tari care atrag cea mai mare atentie din partea multinationalelor, noua sunt din Africa sub-sahariana. Putini vor fi surprinsi sa vada Kenya si Nigeria in top, insa prezenta altor tari precum Etiopia si Tanzania pe locurile 12 si 13 va ridica multe intrebari. Schulze Global este atat de incantat de perspectivele economice ale Etiopiei incat compania multinationala a infiintat chiar si un fond de 100 milioane dolari in mod special pentru a investi acolo.

Alte regiuni sunt mai putin reprezentate, printre primele 20 de tari. Chiar daca economia puternica a Vietnamului din Asia de Sud-Est se afla printre primele trei tari, Asia contabilizeaza in total numai trei piete de frontiera in top. Acelasi lucru este valabil si pentru Orientul Mijlociu, cu doar Arabia Saudita, Irak si Kuweit. America Latina contribuie doar cu doua tari, Argentina si Venezuela. In ciuda problemelor recente, Argentina genereaza un interes considerabil in randul companiilor mari.

Citeste si: Nigeria, economia Nr. 1 din Africa sau doar un "urias cu picioare de lut"

Sursa foto: afromusing via Flickr