Astfel, datele statistice nationale arata ca platim mai mult cu peste 3% pentru produsele alimentare pe care le cumparam in 2019, comparativ cu sfarsitul de an 2018.
Cele mai mari cresteri de preturi au avut loc la citrice (22,9%), cartofi (16,7%), fructele proaspete (5,9%), carne de porc (4,9%) si faina (4,4%).
Cele mai mari cresteri ale preturilor
| Produs | Scumpire 2019 vs 2018 |
|---|---|
| Total marfuri alimentare | +3,12% |
| Citrice si alte fructe meridionale | +22,87% |
| Cartofi | +16,72% |
| Fructe proaspete | +5,87% |
| Carne de porc | +4,92% |
| Faina | +4,39% |
| Preparate din carne | 3,34% |
| Carne de bovine | +3,28% |
| Malai | 3,1% |
| Conserve din carne | 3,07% |
| Paine | 2,7% |
| Peste proaspat | 2,54% |
Singurele produse care s-au ieftinit in 2019 sunt ouale si fasolea boabe (si alte leguminoase).
Datele INS mai arata ca rata anuala a inflatiei a coborat la 3,9% in luna august a acestui an, de la 4,1%, in luna iulie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,98%, cele alimentare cu 5,02% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,23%.