Majoritatea marfurilor alimentare sunt mai scumpe in 2019 fata de anul anterior, iar aici putem mentiona faina, malaiul, carnea, cartofii, legumele si fructele. Singurele ieftiniri de care se bucura romanii sunt la oua si la fasole boabe.

Astfel, datele statistice nationale arata ca platim mai mult cu peste 3% pentru produsele alimentare pe care le cumparam in 2019, comparativ cu sfarsitul de an 2018.

Cele mai mari cresteri de preturi au avut loc la citrice (22,9%), cartofi (16,7%), fructele proaspete (5,9%), carne de porc (4,9%) si faina (4,4%).

Cele mai mari cresteri ale preturilor

Produs

Scumpire

2019 vs 2018

Total marfuri alimentare

+3,12%

Citrice si alte fructe meridionale

+22,87%

Cartofi

+16,72%

Fructe proaspete

+5,87%

Carne de porc

+4,92%

Faina

+4,39%

Preparate din carne 3,34%

Carne de bovine

+3,28%

Malai 3,1%
Conserve din carne 3,07%
Paine 2,7%
Peste proaspat

2,54%

Singurele produse care s-au ieftinit in 2019 sunt ouale si fasolea boabe (si alte leguminoase).

Datele INS mai arata ca rata anuala a inflatiei a coborat la 3,9% in luna august a acestui an, de la 4,1%, in luna iulie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,98%, cele alimentare cu 5,02% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,23%.

Citeste si:
Cati bani cheltuiesc turistii straini in Romania
Cati bani cheltuiesc turistii...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »



Citeste si
Pret record la energia electrica. Motivele cresterii sunt neclare