Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat intr-o conferinta de presa, ca tinerii fermieri vor beneficia in acest an, in premiera, de terenuri concesionate de la ADS.

"Pentru prima data, in 2020, pentru tinerii fermieri, pe langa banii alocati acestui program de sprijin, vom incerca sa alocam si cate 50 de hectare de teren agricol, hectare pe care le-am identificat in contractele de concesionare care expira in anul acesta si care nu vor mai fi prelungite. Consideram ca este foarte important ca de acest teren sa beneficieze si cei care se incadreaza in aceasta categorie de tineri fermieri, tinand cont de fenomenul de imbatranire a fermierilor si a fortei de munca din agricultura", a spus Adrian Oros, conform Agerpres.ro.

El a mentionat ca Agentia Domeniilor Statului gestioneaza 319.390 ha, terenul statului roman, din care 111.640 ha sunt cadastrate.

"De asemenea, avem 230.000 de hectare suprafata concesionata, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri", a aratat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, vor fi modificate si redeventele obtinute de pe aceste terenuri concesionate, despre care spune ca sunt "ridicole", fiind cuprinse intre 300 si 800 kg grau/ ha, in conditiile in care se obtin 10.000 - 12.000 kg de grau/hectar.

"Sunt terenuri concesionate catre firme din tari ale UE si extra UE, care sunt si beneficiare de subventii", a completat ministrul Adrian Oros.

De asemenea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat ca una dintre prioritatile mandatului sau va fi lupta impotriva ''vanatorilor de subventii''.

"Avem de gand ca in noul Program National Strategic sa evitam cat mai mult banii care merg spre acesti vanatori de subventii, adica oameni sau fonduri de investitii care isi plaseaza banii in agricultura doar cu scopul de a vana aceste subventii si mai putin de a face treaba in agricultura. Vrem sa directionam cat mai multi bani catre cei care au o traditie in a cultiva pamantul si in a creste animale, care au facut acest lucru si inainte de a aparea subventiile si care cu siguranta vor face aceasta activitate si dupa ce subventiile vor disparea", a spus Adrian Oros, la Cluj-Napoca, conform Agerpres.ro.

El a aratat ca in privinta ''vanatorilor de subventii'' suntem "campioni" in Europa.

Sursa foto: Fotokostic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri