La Londra sau la Berlin, singurele avioane care încă mai aterizează sunt charter. Origine: Cluj sau București. Nu sunt turiști, sunt români chemați să umple găurile enorme ale forței de muncă agricolă cauzate de închiderea frontierelor din cauza pandemiei, deoarece armata silențioasă a muncitorilor agricoli sezonieri, majoritatea migranți din UE și din afara UE, lipsește acum în mod dramatic în Italia, Spania, Germania, Franța, Danemarca, Regatul Unit și Portugalia, scrie publicația intalian Avvenire, citată de Rador.

Într-o scrisoare trimisă în martie de COPA-COGECA (Confederația Europeană a Asociațiilor Agroalimentare) și de Consiliul European al Tinerilor Agricultori către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se solicită „să se ia toate măsurile” în fața unei crize care „are consecințe dramatice în zonele rurale cele mai afectate din UE”.

„Carența iminentă de muncitori agricoli sezonieri – se arată și într-un raport al Parlamentului European – este o sursă serioasă de îngrijorare, deoarece ar putea compromite grav producția și procesarea alimentelor”, în timp ce președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, a propus un „permis” special pentru muncitorii sezonieri, scrie G4Media.

În Italia, Asociația Coldiretti a avertizat în urmă cu câteva zile că 40% din fructele și legumele neculese riscă „să putrezească pe câmpuri”. Comisia face presiuni asupra statelor pentru a permite accesul sezonierilor și pe baza unei directive din 2014 care stabilește regulile-cadru.

Dar răspunsurile, ca și în diferite domenii din această criză, sunt în principal naționale. Nu fără viraje bruște, un exemplu izbitor este Germania, unde în fiecare an lucrează 360.000 de muncitori sezonieri, majoritatea migranți, în mare parte din Estul Europei. În martie, odată cu închiderea frontierelor, Guvernul a decretat, de asemenea, oprirea activităților muncitorilor sezonieri.

„Această interdicție afectează grav afacerile noastre”, susține DBV, asociația fermierilor germani. Ministrul Agriculturii de la Berlin, Julia Klöckner, a avertizat că este nevoie de 35.000 de muncitori în aprilie și 85.000 în mai. Guvernul german a fost nevoit să se răzgândească și să permită sosirea a 80.000 de români în aprilie și mai, cu zboruri charter ad-hoc de la Cluj spre Berlin și Düsseldorf.

Citește articolul integral pe G4Media.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri