Dacian Cioloș, despre sezonieri: Nu vrem să mai vedem muncitori cazați în condiții mizere sau păcăliți de angajatori

Parlamentul European dezbate joi și urmează să voteze în ședința plenară de la Bruxelles o rezoluție pe tema muncitorilor sezonieri, inițiată de grupul Renew Europe. Dacian Cioloș, liderul grupului. El a explicat că rezoluția va atrage atenția asupra faptului că muncitorii sezonieri vor trebui să aibă drepturi egale cu localnicii: salariu minim, concediu, asigurare de sănătate, protecție la locul de muncă, preaviz și un timp minim înainte de a putea fi concediați.

”Nu vrem să mai vedem muncitori cazați în condiții mizere sau păcăliți de angajatori sau expuși la riscuri de infectare cu COVID-19. Vrem ca situația drepturilor lor sociale să fie luată în calcul de la început”, potrivit G4Media.

Dacian Cioloș a arătat că rezoluția va acoperi trei mari direcții: protecția drepturilor și alicarea riguroasă a legislației existente pentru a garanta siguranța muncitorilor, asigurarea liberei circulații a lor între statele membre și, nu în ultimul rând, pregătirea de soluții de schimb de date între statele membre – inclusiv digitale – pentru ca lucrătorii să nu fie din nou în pericol în cazul unui nou val de pandemie sau al altei amenințări.

”Subliniem mai multe lucruri urgente, ca nevoia de a stopa și preveni orice fel de abuz al muncitorilor din partea angajatorilor sau firmelor de recrutare, de a ameliora condițiile lor de muncă și de trai, inclusiv la nivel de drepturi și salarii. Dar este important să existe, din partea Comisiei Europene și a guvernelor naționale, informație despre regulile aplicabile în materie de mobilitate și piața unică a muncii și soluții la care muncitorii să poată oricând apela”, a precizat Cioloș.

Citeste si:
Ludovic Orban despre decizia în cazul Kovesi: CCR s-a compromis....
Ludovic Orban, premierul...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri