Peste 16,7 milioane de euro vor fi disponibili, începând din data 11 mai, pentru investiţii necesare prevenirii şi combaterii pestei porcine africane şi refacerii potenţialului de producţie agricolă afectat de dezastre naturale şi de evenimente catastrofale.

În conjunctura dificilă în care ne aflăm, suntem alături de agricultori şi continuăm măsurile de susținere deja anunțate, prin noi scheme de sprijin pe care le-am gândit şi le instrumentăm în beneficiul fermierilor și al producătorilor din sectorul agroalimentar”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, începând cu data de 11 mai 2020, vor fi primite proiecte pe sM 5.1 - Sprijin pentru investiţiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile şi ale evenimentelor catastrofale probabile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), suma alocată pentru beneficiarii publici fiind de 4.750.000 euro, iar pentru cei privaţi, în cadrul aceleaşi submăsuri, de 8.289.804 euro.

Sesiunea de primire de proiecte va fi deschisă până la data de 31 iulie 2020, ora 16:00.

Potrivit MADR, din suma totală alocată beneficiari publici de 4,75 milioane de euro, cele mai multe fonduri vor fi destinate pentru achiziţia de instalaţii de dezinfecţie, circa 2,31 milioane de euro, urmate de 1,7 milioane de euro pentru autoutilitare probe şi dotare laboratoare, iar pentru camere frigorifice - 740.000 de euro.

Retail jobs

"În ceea ce priveşte sM 5.1 ce se adresează beneficiarilor publici facem precizarea că între investiţiile eligibile se numără instalaţiile de dezinfecţie şi dezinsecţie, autoutilitarele pentru transportul probelor, dotarea laboratoarelor, achiziţionarea de camere frigorifice etc. Plafonul maxim al acestei submăsuri este de 100.000 euro/proiect, pentru echipamentele şi instrumentarul de determinare şi diagnostic, mijloace specializate de transport a probelor, respectiv 20.000 euro/proiect, în cazul camerelor frigorifice, iar pentru pentru investiţii în instalaţii de dezinfecţie şi dezinsecţie este prevăzută o valoare de 30.000 euro/proiect", precizează reprezentanţii MADR.

Pentru această categorie, rata sprijinului public nerambursabil este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile, iar în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ două condiţii, respectiv există o legătură între investiţie şi potenţialul de producţie şi autoritatea publică acţionează în numele diferiţilor fermieri şi se demonstrează caracterul colectiv al investiţiei, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile

Citeste si:
România ia măsuri pentru combaterea risipei alimentare
România ia măsuri pentru...

În cazul beneficiarilor privaţi ai acestei submăsuri, respectiv fermieri sau grupuri de fermieri, sunt eligibile investiţiile în instalaţii de dezinfecţie şi dezinsecţie, achiziţia de echipamente pentru asigurarea biosecurităţii şi a infrastructurii sanitare, construcţia de garduri de protecţie, racordarea la utilităţi.

Fiecare proiect poate beneficia de maximum 250.000 de euro

"Menţionăm că rata sprijinului public nerambursabil pentru fermierii constituiţi în forme asociative este de 100%, iar pentru fermierii individuali sprijinul este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile", spun reprezentanţii MADR.

Sprijinul acordat prin această sub-măsură urmăreşte creşterea capacităţii de prevenire a apariţiei epizootiilor şi combaterea acestora, precum şi reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse şi catastrofale asupra potenţialului de producţie agricolă, ca urmare a răspândirii pestei porcine africane în România.

În ceea ce priveşte sM 5.2 - Sprijin pentru investiţii privind refacerea terenurilor agricole şi a potenţialului de producţie afectate de dezastre naturale, de condiţii de mediu adverse şi de evenimente catastrofale, suma alocată este 3.677.431 euro.

Beneficiarii pot fi fermieri persoane fizice, cooperative agricole şi grupuri de producători.

Fondurile acordate prin această submăsură vor contribui la refacerea potenţialului de producţie afectat de PPA, fiind finanţate achiziţiile de animale de reproducţie, atât pentru repopularea şi refacerea efectivelor de suine, cât şi pentru reprofilarea exploataţiei cu alte specii de animale. De asemenea, pot fi eligibile şi costurile cu extinderea şi modernizarea în scopul adaptării adăposturilor de animale. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% şi nu va depăşi o valoare de 200.000 euro/proiect.

Citeste si:
Ponea, ANSVSA: Sunt 20.000 de samsari care vând ilegal sute de...
Ponea, ANSVSA: Sunt 20.000 de...

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri