România asigură, în prezent, din producția internă doar 30% din consumul de carne de porc. Paradoxal, există și stocuri, deoarece din alte țări vin cantități mari de carne de porc, la prețuri mult mai mici. Ministerul Agriculturii vrea să lanseze un proiect de lege, prin care să relanseze creșterea de porci, în sistem industrial, astfel încât consumul intern să fie acoperit de producția internă, în câtiva ani.

În urma evoluției explozive a pestei porcine africane, problema cărnii de porc în România este una reală. Astăzi, capacitatea de producție în domeniul creșterii porcilor este sub 30% din consum. Ne confruntăm chiar și la această capacitate scăzută cu stocuri mari de carne de porc, la fel ca și la carnea de pui, pentru că din alte zone vin cantități mari de carne de porc, la prețuri mult mai mici”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul a adăugat că în prezent se lucrează la o schemă de a sprijini și relansa creșterea porcului în România, și, în același timp, să fie eradicată pesta porcină africană.

Consum intern asigurat din producția proprie?

”De aceea, vom lansa un proiect de lege prin care să încercăm să fundamentăm această relansare a creșterii porcului în România, să respectăm și tradiția, creșterea porcului în gospodărie, dar, în același timp, să găsim o modalitate a respecta măsuri de biosecuritate, care să dea ocazia celor care cresc porcul în sistem industrial să facă acest lucru, astfel încât în câtiva ani măcar consumul intern să fie acoperit de producția internă”, a precizat ministrul de resort.

Planul Ministerului Agriculturii este ca pe viitor pentru hrana animalelor să fie folosite cât mai multe dintre cerealele pe care acum România le exportă.

Să încercăm să ieșim din această paradigmă a faptului că exportăm materie primă și importăm produse finite, generând în cinci ani un deficit al balaței comerciale de 1,2 miliarde de euro.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri