Ionel Arion, ProAgro: La începutul anului viitor românii vor simți cu adevărat efectele crizei

Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, se așteaptă la ieșiri din piață în perioada următoare, în situația care în ultimii 3-5 ani multe firme și-au închis porțile, chiar dacă recoltele erau ”bune și frumoase”. Totodată, acesta avetizează că românii vor simți cu adevărat efectele crizei sanitare, climatice și economice abia la începutul anului viitor.

”Ne așteptăm la ieșiri din piață”, a declarat Ionel Arion, Președintele Federației Naționale ProAgro, în cadrul conferinței ”Agricultura Viitorului: Tehnologii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă”.

Acesta spune că pericolul cel mai mare cu care se confruntă fermierii este cel al acaparării terenurilor.

Avem o agricultură polarizată, ferme de suprafață foarte mari și un număr foarte mare de ferme mici între 3-5 hecatre. Avem mai multe ferme mici decât toată Uniunea Europeană la un loc. Cel mare îl înghite pe cel mic, asta se va întâmpla.

Ionel Arion, Președintele Federației Naționale ProAgro

Citeste si:
Ionel Arion, ProAgro: Românii mănâncă foarte prost. În România poți...
Ionel Arion, ProAgro: Românii...

Arion a declarat că fermierii se confruntă cu pericolul acaparării terenurilor pentru că mulți dintre aceștia lucrează pe credit furnizor, ceea ce înseamnă că ”la înființarea culturii cumpărăm inputurile și le ac la recoltare.

”Nerecoltând nimic, având datorii, având gaj-uri pe teren sau chiar pe firme, există marele risc al acaparării acestor suprafețe de teren”, a explicat acesta.

Președintele Federației Naționale ProAgro precizează că în ultimii 3-5 ani s-au întâmplat aceste lucruri, asta în situația în care recoltele erau ”bune și frumoase”.

Te poate intersa și: Ionel Arion, ProAgro: Românii mănâncă foarte prost. În România poți vinde orice

Citeste si:
Recolta de sfeclă de zahăr a Europei, sub amenințarea unui virus
Recolta de sfeclă de zahăr a...

În afară de acapararea terenurilor, alte riscuri cu care se confruntă fermierii sunt lipsa accesului la piață, marfa rămasă pe stoc și lipsa forței de muncă, mai ales în cadrul celor care activează în pomicultură. „Ei nu își pot vinde fructele pentru că nu au forța de muncă necesară să culeagă roadele”, a explicat Arion.

Cei din creșterea păsărilor se confruntă cu prețuri de dumping din comerțul intracomunitar. Avem foarte multă carne de pasăre care provine din UE și care are un preț de vânzare la raft mai mic cu 30% decât ce se produce în țară.

Ionel Arion, Președintele Federației Naționale ProAgro

Totodată, președintele Federației Naționale ProAgro atage atenția că la sfârșitul anului acesta, începutul anului viitor, românii vor simți cu adevărat efectele crizei sanitare, climatice și economice din acest an.

Citeste si:
Ministrul Agriculturii îi sfătuiește pe fermieri să-şi facă asigurări
Adrian Oros, ministrul...

Vezi și: Ministrul Agriculturii promite despăgubiri pentru fermierii români afectați de secetă, bani virați la finalul lunii iulie

”Avem provocări extreme dar și soluții. Consider că dacă am ghida tot ceea ce înseamnă aparat administrativ, direcție publică, mediu asociativ și tot ce înseamnă sistem financiar-bancar în România, am putea crea un cadru sănătos și am reuși să ne descurcăm”, a conchis Ionel Arion.

Conferința ”Agricultura Viitorului: Tehnologii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă” are ca direcție strategică abordarea subiectelor fierbinți din sectorul agricol, a temelor de interes atât pentru micul fermier, cât și pentru giganții din industrie. Evenimentul este susținut de CEC Bank, Carrefour România și Jidvei.

Sursa foto: Fotokostic / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Măsurile economice pentru angajați și companiile afectate de criza sanitară
Setari Cookie-uri